Dušan Kojić Koja Foto: Zoran Lončarević

Čuo sam se juče sa Kojom, pozdravlja sve i drži se, rekao je fotograf Branislav Brajan Rašić na otvaranju izložbe "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981 -2021), govoreći o Dušanu Kojiću Koji, osnivaču Šarla Akrobate i vođi Discipline kičme.

Dušan Kojić Koja (61), osnivač benda Šarlo akrobata i frontmen Discipline kičme, poslednje dve godine je u Londonu, gde se oporavlja od moždanog udara koji je preživeo jula 2019. Koja je tada otišao da poseti sestru u Engleskoj i nakon udara hitno je smešten u bolnicu, a mediji su pisali i da je tada bio uveden u indukovanu komu da bi mu dali dovoljno vremena za oporavak.

Kojini prijatelji su u povremenom kontaktu sa Kojom i od tada povremeno stižu vesti o tome da se oporavlja. Kako se nezvanično može saznati, muzičar je smešten u jednom domu za odrasle, gde teško može da ga poseti čak i njegova sestra, zbog striktnih mera protiv širenja koronavirusa.

Oseća se bolje, navode njegovi prijatelji, oporavlja se i vežba u rehabilitacionom centru ojačava levu stranu tela, a sa njima razgovara telefonom ili se dopisuju porukama.

Zagrebački „Croatia Records“ (nekadašnji „Jugoton“) nedavno je, kada je ova kuća objavila reizdanje ploče „Paket aranžman“ kontaktirala sa Kojinim prijateljima pitajući gde da mu pošalju album, nakon čega su primerci poslati na londonsku adresu njegove sestre.

Grupa Kojinih prijatelja, muzičara koji su sa njim sarađivali ili ih je zadužio, najavili su prošlog proleća koncert „Za Koju“ u znak podrške jednom od najznačajnijih muzičara i autora pesama u istoriji popularne kulture u regionu. Koncert, na kom je u hali „Ranko Žeravica“ u Beogradu trebalo da sviraju YU grupa sa Radomirom Mihailovićem Točkom i Nikolom Čuturilom kao gostima, Bajaga i instruktori i grupe Partibrejkers i Straight Mickey and the Boys, otkazan je tada zbog uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije, a kasnije se, kako su naveli organizatori, nisu stekli uslovi da bude održan.

Podršku Koji, pored mnogih muzičara iz regiona, poslali su i đaci iz Odžaka, snimajući sa svojim učiteljem obradu njegovih pesama „Tata, mama“ i „Neukusu treba reći ne“. Tokom snimanja spota za te pesme, na zidu u Odžacima osvanuo je i mural sa Kojinim likom i pod kapom na kojoj piše: „Najbolji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare