Dušan Kojić Koja Foto: Zoran Lončarević

Dušanu Kojiću Koji kao tinejdžeru YU grupa, kako je jednom ispričao, baš i nije bila najzanimljivija. Međutim, kasnije je “shvatio neke stvari”, obradio je "Čudnu šumu" i ta pesma ne samo što je postala hit Discipline kičme, nego je i YU grupu vratila na velika vrata u domaći rokenrol.

Šta je tačno navelo Dušana Kojića Koju da se odluči da obradi baš pesmu “Čudna šuma”, koju je YU grupa snimila kada je on imao 12 godina, on sam najbolje zna. Koja se u Londonu od jula prošle godine oporavlja od moždanog udara, a njegove kolege, koje su na vezi sa njim i prijateljima u Londonu, samo kratko kažu da „sve ide nabolje“. Grupa beogradskih rokera pripremala je u martu i koncert podrške „Za Koju“, ali je on odložen zbog uvođenja vanrednog stanja. Među nosiocima tog koncerta je i YU grupa, a braća Jelići sa Kojom su prijatelji, kažu, od vremena kada je frontmen Discipline kičme kontaktirao sa njima upravo zbog „Čudne šume“.

– Kada se Koja pojavio kod nas sa predlogom da obradi „Čudnu šumu“, Dragi je prvo malo razmišljao, ali se brzo složio. Nismo znali kako će to da izgleda i da zvuči, posebno zato što je Koja neobičan po načinu na koji svira bas. Tek posle smo otkrili da je i sjajan gitarista – ispričao je Žika Jelić, basista YU grupe za portal Nova.rs.
Disciplina kičme nije tada bila nepoznata članovima YU grupe, Jelić kaže da su sa pojavom novog talasa počeli da prate „muzičare iz cele te generacije koja se pojavila i počela da se bavi rokenrolom malo drugačije od njih“.

YU grupa objavila je „Čudnu šumu“ na debi albumu 1973. godine, a kao autor potpisan je Dragi Jelić. Ta ploča prodata je tada u 30.000 primeraka. Žika Jelić je, kada je bend obeležavao četiri decenije rada, ispričao da mu je „Čudna šuma“ onda zvučala kao „tipično dečija pesma“ i da nije računao sa tim da će postati hit, a da je ispalo da „živi do danas“. Dobrim delom je to zahvaljujući Koji.

 

 

Frontmen Discipline kičme prepoznao je potencijal pesme sa naoko naivnim stihovima, zatražio ju je od YU grupe, oni su mu je ljubazno ustupili, i on ju je uzeo „pod svoje“. Gitara, na kojoj u originalu Dragi Jelić svira zavodljivi hardrokerski uvod na početku, potpuno je izbačena, uvedene su trube (Zerkman i Dedža), bubnjevi (Nenad Krasavac Kele) su dobili bitno zahtevniju ulogu, a pesmu u drugom delu dodatno pojačava prethodno samo na par mesta najavljeni Kojin distorzirani bas. Na sve to, pesmu otvara i samouverena i drska parola o Disciplini kičme kao „najboljoj jugoslovenskoj grupi svih vremena“. (Na omotu albuma isto to izgovara svetac, u strip oblačiću).

– „Čudna šuma“ mi je uvek bila najžešća rok stvar sa prvog albuma, uz svoj jednostavni, kao naivni, tekst o šumskim stanovnicima, koji začas može dobiti i drugačije značenje, tako da je ona postala idealan izbor za hit-pesmu koju će Disciplina kičme obraditi za svoj treći album i kojom će se umuvati na vrhove jugoslovenskih top-lista – ispričao je Koja za nedeljnik „Vreme“ u vreme kada su braća Jelići obeležavali pola veka na sceni.

Znajući da u rukama zaista ima hit, Koja se odlučio da svojom verzijom pesme koju je YU grupa 13 godina ranije stavila kao A4 na ploči otvori svoj album „Svi za mnom“ (1986).

– Kada nam je Koja pustio svoju verziju „Čudne šume“, gledali smo pomalo u čudu, to je bilo po svemu drugačije, i po načinu sviranja… Jedino je tekst bio isti. Obradovalo nas je to tada, na neki način. Do tada su sve grupe, i na svetskom nivou, radile obrade tako da one zaliče na original, a njegova verzije zvuči kao da je to njegova pesma – kaže Žika Jelić.

Koja je bio u pravu. „Čudna šuma“ postala je odmah hit, vrtela se svuda na radiju i televiziji, sa njom je Disciplina kičme zakoračila iz alternative u mejnstrim, a paralelno je raslo je i interesovanje za original.
– Mnogo nam je pomogao tom kompozicijom, moglo bi se reći da smo se tada sa njom vratili – kaže Jelić.

Žika i Dragi Jelić Foto: Zoran Lončarević

YU grupa pre toga sedam godina nije snimila album. Sa početkom osamdesetih i dolaskom novog talasa, iskusnim rokerima izgoreo je kombi sa opremom, Žika je tada povređen, i braća su manje svirala, a više su se bavili ozvučavanjem koncerata.

Nakon povratka „Čudne šume“ na top liste, YU grupa snimila je jedan od svojih poznatijih albuma, „Od zlata jabuka“ (1987). Dragi Jelić je potom gostovao na Kojinoj „Dečjoj pesmi“, gitarom otvorio pesmu i odsvirao upečatljiv solo.

Sa Kojom su se, kaže Žika Jelić, družili i sredinom devedesetih, kada je on živeo u Londonu.

– Posle izlaska našeg albuma „Rim“, gostovali smo u jednom klubu u Londonu. Tamo su tada bili i Čuturilo, i Zele Lipovača iz „Divljih jagoda“… Koja me je tad vodio u klubove gde je on nastupao sa pevačicom Gofi Bebe. U jednom od tih klubova svakog meseca objavljivano je ko je imao najviše publike. Tog meseca on je bio prvi – prisetio se Jelić i dodao da Koju nikada nije pitao zašto se vratio, ali da je i po povratku bio „veoma dobro došao“.

Remasterizovana verzija albuma „Svi za mnom“ sa „Čudnom šumom“ objavljena je i na disku 2005. nazvanom „Ove ruke nisu male… 2“. A Koja se 2015. godine, kada je YU grupa slavila četiri i po decenije rada, pojavio sa njima na bini u Hali sportova da zajedno odsviraju tu pesmu. Koja je, naravno, svirao bas.

– YU grupa je jedna od najiskrenijih i najpravovernijih grupa ikad stvorenih na ovom tlu, sastavljena od ljudi koji su, očigledno jednom zaraženi zvukom električne gitare, na vreme shvatili da se to ne da izlečiti, te da je sve što im preostaje samo dalje insistiranje na sviranju rokenrol muzike – kazao je Koja, govoreći o veteranima rokenrola.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare