Foto: E-Stock/Neniska/Dušan Milenković/N1/Printscreen/YouTube/kliklakloklap/Arhiva

Onlajn predavanje na temu ''Džez dive Beograda'', prvo u nizu, biće održano sutra u sredu, 24. februara sa početkom od 20 časova, saopštili su organizatori, Kulturna ustanova Božidarac.

Predavanje, koje su osmislile Marijana Dujović, muzikolog i Maja Vukadinović, medijski stručnjak, moći će da se prati na zvaničnom sajtu Božidarca, precizira se u saopštenju.

Ciklus predavanja posvećen je predstavljanju stvaralačkih karijera najpoznatijih interpretatorki džeza na domaćim prostorima: Nade Knežević, Nade Pavlović, Lole Novaković, Gabi Novak, Bisere Veletanlić, Beti Ðorđević i Bebi Dol.

Kroz prikaz kreativnog opusa, uzora, stila, popularnosti i odnosa sa publikom zvezda i dama koje su pevale džez, autorke će ispričati priču o duhu vremena i muzici koja je obeležila kulturu Beograda.

Prvo predavanje posvećeno je stvaranju prvih zvezda jugoslovenske zabavne i džez muzike, internacionalnim nastupima najpoznatijih umetnica i saradnji sa najpoznatijim svetskim džez muzičarima, a pored kratkog osvrta publika će imati priliku da čuje i kvalitetan džez zvuk.

Muzikološkinja Marijana Dujović je istraživačica u oblasti nacionalne istorije muzike, scenaristkinja, autorka primenjene muzike i menadžerka u kulturi, i autorkaa dve biografske monografije „Stanislav Binički i njegovo doba“ i „Energija slobode – Stvaralačka biografija Ðorđa Marjanovića“.

Maja Vukadinović je medijski stručnjak, mentor i konsultant u oblasti medija, komunikacija i marketinga u kulturi. Predaje na Fakultetu savremenih umetnosti i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a autorka je kulturološke studije „Zvezde supermarket kulture“ i koautorka publicističke knjige „Hronika dobrog provoda“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare