Vladimir Milošević, pijanista, koncert Kolarac
Vladimir Milošević Foto: Marko Đoković/Kolarčeva zadužbina/Promo

Istaknuti srpski pijanista Vladimir Milošević održaće 7. maja, s početkom od 20 sati koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Milošević će publici Kolarca predstaviti program pod nazivom „Klavir i balet“. Na klaviru će izvesti transkripcije najčuvenijih baletskih partitura Petra Iljiča Čajkovskog, Igora Stravinskog i Morisa Ravela, ali i muziku komponovanu za klavir koja je potom adaptirana za baletsku scenu. Cilj pijaniste jeste da klavirom „ispriča priču“.

Na programu su Koncertna svita iz baleta „Krcko Oraščić“ Čajkovskog u obradi slavnog pijaniste Mihaila Pletnjova, Koncertna svita iz baleta „Žar-ptica“ Stravinskog u transkripciji Gvida Agostija, Ravelov „La vals“ (Valcer), koreografska poema u preradi za solo klavir, kao i svita „Kuprenov grob“ istog kompozitora.

– Moj cilj je da ostanem veran Ravelovom notnom zapisu, ali uz punu svest o postojanju drugih verzija, uključujući i one za klavirski duo i dva klavira. Želim da ostvarim tumačenje koje će u najvećoj mogućoj meri preneti slušaocima karakter i atmosferu ove neverovatno složene i bogato orkestrirane kompozicije, zasnovane na nizanju kontrastnih karaktera, pri čemu ritam valcera ostaje glavni objedinjujući faktor – objasnio je Milošević uoči koncerta na Kolarcu.

Vladimir Milošević, pijanista, koncert Kolarac
Vladimir Milošević Foto: Privatna arhiva

Pijanista је osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u Leskovcu, a potom je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji „Incontri col Maestro“ u Imoli (Italija) i u Parizu na „Ecole Normale de Musique“.

Udruženja koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates) proglasilo ga je 2013. godine umetnikom u usponu, nakon čega je nastupio sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hall u Njujorku. Svirao je i u Parizu, Londonu, Berlinu, Pragu, Sankt Peterburgu, Beču, Tel Avivu, Milanu, Lionu, Nici, Marakešu, Južnoafričkoj republici, Australiji… Kao pobednik konkursa „Concerti in Villa“ u Vićenci debitovao u čuvenoj dvorani Karnegi hol u Njujorku.

Bio je i predavač na festivalu Global Summer Institute of Music gde je pored masterklasa nastupao solo i na koncertima kamerne muzike u Ričmondu i u Kenedi centru u Vašingtonu, a redovno koncertira i kao kamerni muzičar sa eminentnim solistima, poput Stefana Milenkovića, Dragana Đorđevića, Dmitrija Prokofieva, Janoša Balinta… Sa Stefanom Milenkovićem je imao zapažene nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji kao i nedavno na festivalu Arsana u Ptuju i festivalu Ohridsko leto.

Bonus video: Stefan Milenković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare