Šekspir festival Foto:Promo/Šekspir festival

Jedanaesti Šekspir festival biće održan od 4. do 7. jula publici će se na glavnoj sceni, u autentičnom ambijentu rezidencije Vile Stanković u Čortanovcima, predstaviti pozorišta iz Velike Britanije, Italije i Srbije, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

– Dobro došli na najlepšu pozorišnu scenu. Radujem se svakom susretu jer označava da održavamo Šekspirov festival i da uspevamo da publiku dovedemo ovde – rekao je u uvodnom obraćanju direktor i osnivač festivala Nikita Milivojević i najavio produžetak festivala:

Šekspir festival Foto:TANJUG/ DUŠAN OBRENOV/

– Ne mogu sve predstave da se igraju u otvorenom ambijentu. Na jesen pripremamo iznenađenje u saradnji sa Infant festivalom. Dva festivala će dati nešto zanimljivo i dobro.

Festival će otvoriti “Bogojavljenska noć” u režiji Ivana Vanje Alača. Nakon uspešne prošlogodišnje premijere, usled velikog interesovanja publike, mlada i energična ekipa „Bogojavljenske noći“ ponovo će nasmejati publiku duhovitim zapletima u ovoj poznatoj komediji zabune. Predstava je nastala kao rezultat saradnje Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad u okviru nove festivalske inicijative – programa „Moj prvi Šekspir“, koji mladim autorima omogućava da se prvi put sretnu sa Šekspirovim delom na profesionalan način. Drugog festivalskog dana publiku će dočekati londonski Flute Theatre, koji će prvi put na ovom festivalu izvesti najčuveniju Šekspirovu komediju : “San letnje noći”. Sedam izvođača igraju sve likove sa muzikom koja se izvodi uživo na sceni.

Šekspir festival Foto:Promo/Šekspir festival

Za sve ljubitelje plesnog pozorišta namenjena je predstava „Romeo i Julija: Poslednji sati“ u izvođenju međunarodno poznate ImPerfect Dancers Company. Ovo je energična plesna predstava u kojoj se kroz pokret i muziku istražuju najsuptilnije emocije Šekspirovog čuvenog dela. Najveća ljubavna priča svih vremena je pred publikom Šekspir festivala 6. jula. Letnje izdanje Šekspir festivala zatvoriće komad “Hamlet Double Bill” itallijanske trupe La Ribalta Teatro, dvojezični (italijanski i engleski) spoj komedije i tragedije između likova grobara i glumaca Šeksiprovog Hamleta. Ova predstava je pobednik velikog međunarodnog projekta Evropske mreže Šekspir festivala ShakeSPHERE 2023/2024.

U pratećem programu su predstava prilagođena osobama sa autizmom „San letnje noći“ 4. jula i u novembru promocija knjige „Moj Šekspir: rediteljsko putovanje kroz prvi folio“ i monografije „Šekspir festival: prvih 10 godina“.

Koselektor Šekspir festivala, reditelj Boris Liješević, rekao je da će saradnja na naredne godine biti proširena i na Hrvatsku i Englesku.

– Ovaj festival je izuzetno inspirativan i ne poznaje granice. Jedini uslov koji traži jeste da se ima dovoljno hrabrosti za put sa Šekspirom. To danas nije lako. Pozorišni podvig je režirati Šekspira. Svoje ishodište ovaj festival ima u sebi samom – kazao je Liješević.

Šekspir festival Foto:TANJUG/ DUŠAN OBRENOV/

Od četiri izabrane predstave za glavni repertoar, tri su komedije jer je „Hamlet“ delo nezavisne grupe iz Italije koja će ga predstaviti iz dva ugla: ugla grobara i ugla samih aktera.

Kao i prethodnih godina, organizovan je prevoz iz Novog Sada i Beograda za Čortanovce i Vilu Stanković gde se festival i održava pod vedrim nebom.

Bonus video: Nikita Milivojević: Bogat program 57. BITEFA-a




    

    	

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare