Klara Hrvanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prošlog leta kada smo snimali film na Hvaru, i ja sam naučila da letim. Sa novim prijateljima i novim iskustvom, apsolutno sam "proletela", nasmejano za Nova.rs govori Klara Hrvanović koja igra Sofiju, glavnu ulogu u filmu "Leto kada sam naučila da letim" u režiji Radivoja Raša Andrića.

Ovo ostvarenje nastalo je po istoimenom bestseleru Jasminke Petrović, po kojoj je scenario napisala Ljubica Luković.

„Beograd. More. Hvar. Lavanda. Smaranje. Hrkanje. SMS. Suze. Babe. Skajp. Bodulski. Psi. Druženje. Bol. Ljubav. Porodica. Rodbina. Fjaka. Stranac. Odrastanje. Smešno. Tužno. Iskreno. Suptilno. Istinito. Istorijsko. Prirodno. Dramatično. Tragikomično. Životno…“.

Tako je ukratko opisana knjiga po kojoj je snimljen ovaj film koji prati dvanaestogodišnju Sofiju iz Beograda koja provodi letovanje sa dve babe na Hvaru. Iako je očekivala najdosadniji raspust, nova prijateljstva, zaljubljivanje, morske avanture, ovo letovanje su učinile nezaboravnim.

Jasminka Petrović, Klara Hrvanović i Radivoje Raša Andrić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– To je priča o sazrevanju i pronalaženju sebe, a to je ono što moje drugarice i ja tražimo – zapisala je u novom izdanju knjige Klara, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Drinka Pavlović“. Već je glumila u ostvarenjima „Jedini izlaz“ i „48 sati i jedan minut“, a ulogu u „Letu“ dobila je na kastingu.

– Imali smo radionice na razne teme mesec dana, a onda u januaru 2020. u najuži krug smo ušle Nađa Mazalica i ja. Tada smo radile probe sa glumcima, i postale nerazdvojne drugarice, bodrile smo jedna drugu, nije bilo takmičenja između nas, ali producenti su nam stalno govorili da samo jedna može da dobije ulogu Sofije. Kada se dogodilo da sam izabrana, koliko sam se radovala toliko mi je bilo teško da to javim Nađi. Međutim, kako jedna drugu osećale kao konkurenciju, to ništa nije promenilo u našem druženju, i srećna sam što i ona igra u ovom filmu. Inače, obožavam knjige Jasminke Petrović, tako da je to dodatno bila radost za mene.

Klara Hrvanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Probe su bile umarajuće ali su koristile jer su, kako kaže, bili dobro pripremljeni i tako su uštedeli vreme na snimanju.

– Tokom snimanja sam naučila dosta toga, kao što je kako je snalaziti se u vremenu i prostoru, kako steći prijatelje, o raspadu Jugoslavije. Imala sam i časove ronjenja jer smo snimali i scene pod vodom pa sam naučila da dišem sa bocom kiseonika. Bilo je zabavno – priča Klara i dodaje da je more bilo hladno, jer su snimali tokom septembra i oktobra.

Klara dodaje da joj nije bilo potpuno strano što je boravila na Hvaru, jer je imala prilike da poseti to hrvatsko ostrvo i pre, kao Brač.

– Otkad znam za sebe letujem u porodičnoj kući na ostrvu Visu. Tamo imam mnogo prijatelja i ove godine sam vodila Nađu. Na Hvaru smo snimali u Starom Gradu, a bili smo smešteni na Jelsi. Zbog pandemije koronavirusa imali smo stroge mere, to jeste otežavalo malo rad, ali sve smo pouštovali i uspeli da se niko ne razboli – priča Klara.

U šali kaže da ne bi, kao Sofija, volela da letuje bez interneta. Ali, ni da slučajno saznaje mnoge stvari koje mogu da joj promene život, nego da ih zna na vreme. Ne želi da otkriva o čemu se radi u knjizi i filmu.

Dodaje da se po povratku sa snimanja u Beograd, vratila kao potpuno druga osoba, i fizički i psihički.

– Između ostalog, zbližila sam se više sa drugarima iz odeljenja. Oni su mi bili prva podrška u ovoj avanturi jer sam im pričala o svojoj strasti i želji za glumom. A to sam osetila još u drugom razredu, a već sledeće godine sam igrala prvu ulogu na filmu.

Iako je zaljubljena u glumački poziv, zanimljivo je da ne pohađa nijednu školu glume za mlade.

novi film Rase Andrica - Leto kada sam naucila da letim
Scena iz filma Leto kada sam naučila da letim Foto:Promo/Sense Production

– Krenula sam u Dadov ali mi termini mi nisu odgovarali i tako sam odustala. Međutim, gledam gomilu filmova, istražujem, konsultujem se sa našim porodičnim prijateljima koji su glumci. Čak nisam sigurna da ću jednog dana, kada za to dođe vreme, da se opredelim da se bavim glumom jer me zanima sve što ima veze sa filmom. I režija, i kamera, i montaža, sve – otkrila nam je darovita Klara Hrvanović.

U filmu „Leto kada sam naučila da letim“, koji je srpsko-hrvatsko-bugarsko-slovačka koprodukcija, Klarine, odnosno Sofijine babe glume Olga Odanović (baba Marija) i hrvatska glumica Snježana Sinovčić (baba Luce) a njihovog brata tumači Žarko Laušević (deda Nikola).

Rođake glume mladi Luka Bajto (Luka) iz Splita i mala Ema Kereta Rogić (Ana) iz Zadra. U ekipi su i Benjamin Lacko (Timotej), Vanda Boban Jurišić ( Dobrenka), Marijana Mićić (Zdenka), Nađa Mazalica (Julijana), Pavle Gajić (Marko). I, naravno, kakav bi to film iz Dalmacije bio da u njemu ne pojavi glumac Frano Lasić (Martin).

Premijera „Leta“ je 16. februara u Kombak dvorani u Beogradu a 17. februara u u Areni Sinepleks u Novom Sadu, a potom stiže na repertoar bioskopa širom Srbije.

Bonus video: Andrija Kuzmanović o ulozi u filmu Zlatni dečko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar