Kirk Daglas i Natali Vud
Kirk Daglas i Natali Vud Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA /Ralph Dominguez/MPI/Capital Pict Ralph Dominguez/MPI / Capital pictures / Profimedia

Jedna od najmračnijih tajni Holivuda, koja je skrivana decenijama, konačno je isplivala na videlo - Natali Vud bila je seksualno napastvovana od strane velike glumačke zvezde, duplo starije od nje.

Ovu „bombu“ otkriva sestra Natali Vud, takođe holivudska glumica Lana Vud u svojim memoarima koji će biti objavljeni 9. novembra. U knjizi navodi i ko je taj čovek koji je silovao njenu sestru, kada je bila u tinejdžerskoj dobi, u Los Anđelesu. U pitanju je čovek za koga se dugo šuškalo da bi mogao biti napadač, ali se niko nije usudio da javno izgovori njegovo ime – holivudska legenda Kirk Daglas.

„Sećam se da je Natali izgledala tako predivno te večeri kada smo je mama i ja ostavili ispred ulaza u Šato Marmon“, piše Lana u knjizi „Mala sestra“ (Little Sister). Incident se, kako piše u memoarima, desio u čuvenom hotelu na losanđeleskom Sansent bulevaru leta 1955. godine, prenela je agencija AP.

Susret Vudove i Kirka Daglasa, kako piše Lana, organizovala je njihova majka Marija Zakarenko misleći da će joj se „sva vrata otvoriti samo ako joj ta slavna, zgodna glava klimne“…

Nije zgoreg pomenuti da je Vudova, tada na pragu 17. rođendana, iza sebe već imala dvadesetak naslova, ali žudela je za „odraslom ulogom“. U to vreme Natali je snimala „Tragače“ Džona Forda, u kojem je igrala uz Džona Vejna i Džefrija Hantera, a dobila je još jednu „odraslu“ rolu baš te godine u čuvenom filmu Nikolasa Reja „Buntovnik bez razloga“ uz Džejmsa Dina. Upravo s tim ostvarenjem, koje će premijerno biti prikazano tek koji mesec nakon incidenta u Šato Marmonu, steći će ogromnu slavu.

Natali Vud
Natali Vud Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia

„Činilo se da je prošlo toliko vremena dok se Natali nije vratila u kola, probudivši me kad je zalupila vrata automobila. Izgledala je užasno, raščupano, uznemireno… Mama i ona su počele jedna drugoj nešto da šapuću. Nisam mogla da razaznam šta pričaju. Očigledno je bilo da se mojoj sestri nešto loše desilo. Ali šta god to bilo, ja sam bila isuviše mala da mi kažu o čemu je reč“, beleži u memoarima Lana Vud.

Ispostaviće se da je mlađa sestra holivudske zvezde, koja je ionako imala tragičan kraj, prilično dugo čekala dok nije saznala šta se te letnje noći desilo.

„I, i… on me je povredio Lana“, bile su reči kojima se mnogo godina kasnije Natali poverila svojoj sestri, opisujući šta se desilo kada je kročila u apartman Kirka Daglasa.

„Bilo je to kao neko vantelesno iskustvo. Bila sam prestravljena, tako konfuzna“, govorila je Natali Lani.

„Progutaj to“

Mlađa sestra Natali Vud tada je imala samo osam godina. Sada, u 75. godini, priseća se da je majka Marija tada to zataškala, misleći da bi Natalina karijera bila uništena ukoliko bi javno optužila popularnog glumca za nedoličan čin.

„Progutaj to“, bio je majčin savet, seća se u knjizi „Mala sestra“ Lana Vud. Glumica, koja je krenula sestrinim stopama snimivši više od 20 filmova i nebrojeno serija, najpoznatija je po ulozi u TV serijalu „Gradić Pejton“ i roli Plenti O`Tul u sedmom nastavku Bond serijala „Dijamanti su večni“. Odluka zbog koje i danas najviše žali, kako beleži u memarima, jeste što je odbila ulogu u kultnom filmu „Goli u sedlu“ Denisa Hopera koju je na kraju dobila Karen Blek.

Priznaje u ispisanim redovima kako je sestri jednom prilikom obećala da nikada neće nikome govoriti o „incidentu“ sa Daglasom.

No, i bez njene pisane potvrde u memoarima, već decenijama Holivudom kolaju glasine o tome da je Daglas silovao Natali Vud. Naročito su intenzivirane februara 2020. nakon smrti glumca u 103. godini života. Čak su Tviter u tom trenutku preplavila imena Vudove i Daglasa. Doduše, Lana je već u jednom podkastu o životu njene sestre, emitovanom pre tri godine, otkrila da je Natali bila silovana, ali nije htela da kaže ko je seksualno napastvovao, dok je profesorka, teoretičarka filma i autorka knjige o holivudskoj zvezdi Sintija Lusija izjavila u istom podkastu da je napad „bio brutalan i veoma nasilan“.

A zašto se posle toliko decenija odlučila da otkrije bolnu tajnu, ovim rečima objašnjava u knjizi:

„Pošto više nema nikog koga bi trebalo zaštititi, sigurna sam da će mi oprostiti što sam prekršila obećanje“.

Sin Kirka Daglasa, takođe poznati holivudski glumac Majkl Daglas nije želeo da komentariše navode sestre Natali Vud, koji su ovih dana preplavili svetske medije.

„Neka oboje počivaju u miru“, sve je što je imao da saopšti glumac.

U to vreme Kirk Daglas bio je na pragu 40. rođendana. Iza sebe je imao naslove kao što su „Iz prošlosti“, „Šampion“, „Detektivska priča“, „Loši i lepi“, „20.000 milja pod morem“, a tek su ga čekali filmovi po kojima je i danas znan, poput „Žudnje za životom“, „Obračuna kod OK korala“, „Spartaka“…

Bio je popularan i cenjen. Jedan je od prvih glumaca koji je osnovao svoju produkcijsku kuću, bio je poznat po svojoj filantropiji, ali i aktivizmu. Upravo je Daglas odigrao značajnu ulogu u revidiranju „crne liste“ u Holivudu, na kojoj su se našli mnogi značajni američki filmski stvaraoci. Baš je Kirk Daglas insistirao i izborio se da „Universal pictures“ na odjavnoj špici filma „Spartak“ potpiše Daltona Tramba kao scenaristu. Trambo je krajem četrdesetih godina 20. veka važio za vrhunskog holivudskog scenaristu, sve dok njega i druge umetnike, zbog svojih političkih uverenja, nisu zatvorili ili stavili na crnu listu formiranu za vreme takozvanog „Lova na veštice“, iniciranog od strane američkog senatora Džozefa Makartija. Ne samo da je Trambovo ime stajalo na špici „Spartaka“, već je taj epski spektakl u režiji Stenlija Kjubrika dobio četiri Oskara.

Takođe, Daglas je sa svojom drugom suprugom Anom donirao milione i milione dolara preko fondacije koja je nosila njegovo ime, a osnovana sa ciljem da „pomogne onima koji ne mogu pomoći sebi“.

Kirk Daglas je odlikovan najvišim državnim priznanjima u Americi i Francuskoj. Još 1981. godine ovenčan je Predsedničkom medaljom slobode, a četiri godine kasnije Legijom časti. Iako je tri puta bio nominovan za Oskara morao je da se „zadovolji“ nagradom Američke akademije za filmsku umetnost za životno delo 1996. godine, koja je odala priznanje njegovoj „kreativnoj i moralnoj snazi“.

Daglas, ženskaroš

Daglas je rođen u porodici jevrejskih emigranata poreklom s područja današnje Belorusije, a pravo ime bilo mu je Isur Danielovič. Glumac je sam priznao više puta da je bio ženskaroš i neverni suprug. Ženio se dva puta i dobio četvoro dece.

„Ja sam iz Evrope, i bilo je nerealno očekivati od mene da budem veran“, govorio je, dodajući:

Kirk Daglas
Kirk Daglas Foto: – / Everett / Profimedia

„Rođen sam agresivan, umreću agresivan“.

U decembru 2016. glumica i plesačica Rubi Neilam Salvador Adams pričala je za AP ovako o prijatelju Kirku Daglasu:

„Nisi mogla da sediš pored njega a da ti ne uvuče ruku među noge“.

U svojim memoarima, objavljenim još 1988, Daglas kratko piše i o Natali Vud. Sećao se u autobiografiji kako se jedne noći kolima vraćao kući i stao na semaforu. Iznenada su se otvorila vrata automobila ispred njega i izašla je „lepa, mlada devojčica u jakni od jelenske kože“. Dotrčala je, kako piše, do njegovih kola.

„‘O, gospodine Daglas, da li biste se potpisali na moju jaknu?’“ rekla mu je Natali, pisao je Daglas, dodajući:

„Kako sam pristao, žena koja je vozila izašla je iz automobila i predstavila se. ‘Ovo je moja ćerka. I ona je glumica. Njeno ime je Natali Vud’. To je bilo prvi put da sam upoznao Natali. Video sam je posle toga mnogo puta, pre nego što će poginuti u onoj okrutnoj nesreći“.

Lana Vud u svojoj knjizi veliki prostor posvećuje baš toj nesreći, koja se desila pre tačno 40 godina. I danas je to jedna od najmisterioznijih i najtragičnijih smrti u Holivudu, a glumici su bile samo 43 godine.

Natali i Lana Vud
Natali i Lana Vud Foto: Ralph Dominguez/MPI / Capital pictures / Profimedia

Natali Vud je dve nedelje pre petog rođendana debitovala kao glumica, a prvu ozbiljnu ulogu dobila je sa sedam godina, u „Senci prošlosti“, uz Orsona Velsa i Klodet Kolber. Pre nego što je napunila 26. godina bila je čak tri puta nominovana za Oskara.

Osim po „Buntovniku“, pamte se njene uloge u „Sjaju u travi“ sa Vorenom Bitijem, „Priči sa Zapadne strane“, „Ljubavi sa nepoznatim“, u kome je igrala sa Stivom Mekvinom, „Sve o Dejzi Klover“ sa Robertom Redfordom, „Ciganka“ sa Karlom Maldenom…

A te kobne noći 29. novembra 1981. godine u okeanu na ostrvu Katalina u Kaliforniji pronađena je mrtva. Bila je na izletu brodom sa suprugom Robertom Vagnerom i glumcem i prijateljem Kristoferom Vokenom.

Iako su joj u krvi pronađeni tragovi alkohola, antidepresiva i lekova za spavanje, a njena smrt proglašena nesrećnim slučajem, mediji ni do danas ne prestaju da spekulišu šta se desilo te noći na brodiću između ove trojke.

Nakon što je vozač broda 2011. objavio svoje memoare, sugerišući da smrt možda nije bila „nesrećan slučaj“, tužilaštvo je ponovo ostvorilo istragu. Umesto „slučajnog davljenja“, kako je njena smrt okarakterisana, stajalo je „davljenje zbog neutvrđenih uzroka“ zbog modrica koje su ukazivale da ju je neko gurnuo s broda. Suprug Robert Vagner je prilikom ponovnog otvaranja istrage 2018. godine identifikovan kao „osoba od interesa“, ali iako je policija ostavila mogućnost da je Natali Vud bila žrtva pre nego što se udavila, dokaza nije bilo…

Bonus video:

Džejms Din, princ Holivuda koji je svoje buntovništvo platio glavom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar