Kirk Daglas sa Titom, u pozadini su En Daglas i Jovanka Broz, , Brdo kod Kranja, 07. 11. 1964; Foto: Muzej Jugoslavije

"Veoma ste hrabra i izdržljiva nacija". "Nikada nisam pred sobom video toliko divnih jela niti osetio želju da svako od njih probam". "Oduševljen sam vašom muzikom i pevačima Radmilom Karaklajić i Đorđem Marjanovićem". "Platna Vladimira Veličkovića su kao iz Hičkokovih filmova"... Ovo su samo neki od utisaka Krika Daglasa (1916-2020) tokom boravka u Beogradu 1964. godine.

Na boravak američkog glumca Kirka Daglasa u Beogradu, njegov susret sa Titom ali i ostala druženja bivšeg predsednika Jugoslavije i tadašnjeg crème de la crème filmskog, političkog, naučnog i privrednog miljea podseća nedavno pokrenuta virtuelna izložba „Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv“ u organizaciji Muzeja Jugoslavije i Centra za američke studije Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Kroz priče koje se sastoje od foto-materijala, isečaka iz štampe, plakata, anegdota i edukativnih tekstova, publika može kroz pretraživanje oznake #YU_US na društvenim mrežama (facebook, instagram, twitter), bliže da se upozna sa nekim od glavnih tačaka odnosa između dveju zemalja u tom periodu.

Jedan od najzanimljivijih segmenata odnosi se na gostovanja glumačkih zvezda, a najveći utisak ostavili su komentari Kirka Daglasa.

Glumca i njegovu suprugu En već na beogradskom aerodromu su dočekale horde obožavalaca. Nakon noći provedene uz srpske specijalitete i muziku, na pitanje kako se oseća, odgovorio je novinaru „Filmskog sveta“:

– Konstatujem da ste izvanredno hrabra i izdržljiva nacija. Nikada nisam pred sobom video toliko divnih jela, niti osetio želju da svako od njih probam. Siguran sam da bar tri dana neću moći da okusim ni zalogaj. Pored toga, oduševljen sam vašom muzikom i pevačicom Radmilom Karaklajić i Đorđem Marjanovićem čije su me interpretacije oduševile.

Moj prijatelj Karl Malden

Tokom boravka u Beogradu, Daglas je održao predavanje studentima Akademije za pozorište, film, radio i televiziju, obišao je Filmski grad „Košutnjak“, Oktobarski salon, imao je susret sa studentima Beogradskog univerziteta…

Studentima se obratio sa „Dobro veče“ na srpskom. Kada su mu dobacili „Pa vi ste Crnogorac“, rekao je:

– Moj deda je iz Rusije a kažu, to sam čuo kod vas, da je on bio Crnogorac. Moje pravo ime je Isur Danilovič. Jedan od jugoslovenskih prijatelja naučio me je da pijem šljivovicu.

U razgovoru za „Ilustrovanu politiku“ Kirk Daglas je pomenuo i svog dobrog prijatelja Karla Maldena, odnosno Mladena Sekulovića.

– Prijateljstvo sa njim datira od prvih dana moje filmske karijere. U jednom filmu dobio sam sasvim skromnu ulogu, zajedno sa čovekom koji je tada takođe počinjao da krči put u svetu kinematografije, Karlom Maldenom. Nije nam bilo teško da se sprijateljimo. Viđamo se i danas često i on je odličan glumac – rekao je Daglas.

 

Kirk kao likovni kritičar na Oktobarcu

Tokom posete Oktobarskom salonu, kako je izveštavala „Ilustrovana politika“, zastao je pred platnima Mladena Srbinovića i pažljivo ih proučavao, pa ocenio: „Sviđaju mi se“.

Ipak, najsnažniji utisak ostavio je ženski akt vajara Antona Kraljića. U dva-tri maha vraćao se da ga ponovo vidi.

– Zar ovaj kip ne podseća na onaj koji imamo kod kuće? – pitao je suprugu – samo je naš nešto veći. Ali i ovaj je isto skladan i graciozan. Pogledaj, molim te, kako je umetnik izvanredno napravio kosinu leđa, pognuta kao da devojka zaista spava u sedećem položaju.

Onda se zaustavio i pred „platnima strave i užasa“ tada 29-godišnjeg Vladimira Veličkovića (koga je tek čekala zavidna karijera u Parizu). „Sudeći po grimasama na njegovom licu, radovi su šokirali poznatog glumca. Neko je dobacio da su slike ‘kao iz Hičkokovih filmova’ i Daglas se nasmejao, ‘Tačno, čak i strašnije'“, pisala je „Ilustrovana politika“.

„Nadam se da je negativ uništen“

Na predavanju na Akademiji, kako je preneo dnevni list „Politika“, rekao je da smatra da je njegov najbolji film „Žudnja za životom“ u kome je glumio Van Goga, a da je najgori „Veliko drvo“. Nadam se da je negativ već uništen, dodao je.

A o novom holivudskom talasu izneo je sledeće mišljenje:

– Jedna kap ne čini talas. Hoću da kažem da pojedini daroviti pokušaji traženja nisu dovoljni za stvaranje umetničkog i misaonog pravca. Talenat i uverenja se moraju stalno proveravati i dokazivati novim delima… U Holivudu se snimaju i dobri i loši filmovi. I to nije ništa čudno. Mora da postoji jedan prosek da bi se dobila vrhunska dela.

Dobra je strana samo to što Holivud više nije Amerika. Ona zatvorena, začaurena metropola filmskog stvaranja. Mnogi holivudski reditelji i glumci rade na svim stranama sveta. Mnogi strani umetnici snimaju u Holivudu. Stvoreni su mnogobrojni umetnički kontakti koji neminovno zbližavaju ljude, njihove misli i osećanja. To je dragocena pojava u svim oblastima života i, naravno, i na svu sreću nije mimoišla ni Holivud – poručio je Daglas.

Susret sa Titom

Tokom ručka u američkoj ambasadi, Daglas je iskazao želju da se sretne i sa predsednikom Titom. Kako je kasnije pisao u svojim memoarima, ambasador Velike Britanije rekao je da je to skoro nemoguće, jer on već šest nedelja čeka prijem na samo deset minuta, da mu preda akreditive.

Ovako je dalje opisao sled događaja:

Američki glumac Kirk Daglas sa Josipom i Jovankom Broz, Brdo kod Kranja, 07. 11. 1964; Foto: Muzej Jugoslavije

„Izvinio sаm se, izаšаo i okrenuo broj kаbinetа predsednikа Titа. Sledećeg dаnа predsednik Tito mi je poslаo svoj privаtni аvion – dа preveze moju ženu i mene do njegove vile u Ljubljаni. Proveli smo sа njim punа tri sаtа – pili smo vino i pričаli.

Tito je bio veliki ljubitelj filmovа, nаročito vesternа. Video je sve vesterne u kojimа sаm jа igrаo, а nаjviše mu se dopаo ‘Obrаčun kod O.K Korаlа’. Svi listovi objаvili su slike nаs dvojice zаjedno.

Kаdа sаm se vrаtio u аmeričku аmbаsаdu u Beogrаdu opet sаm sreo britаnskog аmbаsаdorа.
‘Drаgi moj, ne rаzumem, vi ste proveli tri sаtа sа predsednikom Titom, а jа ne mogu ni deset minutа’, žаlio se.
‘Recite mi, molim vаs, kаko vаm je to pošlo zа rukom?’
‘Gospodine аmbаsаdore, koliko ste filmovа VI snimili?'“

Nakon posete dvorcu Brdo kod Kranja, Kirk Daglas je poslao Titu pismo zatraživši njegovu fotografiju sa autogramom, navodi se u katalogu izložbe “ Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv“.

(Zahvaljujemo Muzeju Jugoslavije i višem kustosu Radovanu Cukiću na ustupljenom materijalu)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare