Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Kanski festival odustao je od ovogodišnjeg, 73. izdanja u “fizičkom” obliku zbog pandemije koronavirusa, ali će svoju zvaničnu selekciju ipak predstaviti svetu, rekao je umetnički direktor festivala Tjeri Fremo.

Selektor Kana Tjeri Fremo izjavio je da će filmovi iz zvanične selekcije, koje će objaviti u junu, biti „delegirani“ na partnerske festivale, među kojima je i Venecijanski (planiran za septembar), kao i na bioskopska platna.

– Zaključno sa današnjim danom, fizičko izdanje Kanskog festivala deluje previše komplikovano za organizaciju, pa ćemo početkom juna objaviti našu prvobitnu originalnu, takmičarsku selekciju – preneo je Verajeti reči predstavnika za štampu ispred festivala.

73. Kan trebalo je da bude održan od 12. do 23. maja.

Tjeri Fremo je teška srca doneo ovu odluku. U martu je saopštio da će majski termini biti otkazani, a sredinom aprila da razmatra ostale opcije. Kako sada stvari stoje, francuska vlada zabranila je sva masovna okupljanja do sredine jula. Sve vreme organizatori su isticali da ih digitalno izdanje ne interesuje.

U intervjuu za „Skrin dejli“, Fremo je objasnio da će filmovi iz zvanične selekcije biti oni koji je trebalo da se nađu u bioskopu između maja ove i proleća naredne godine kao i da program neće imati uobičajeni format koji svi poznajemo: Zvanična selekcija, Izvestan pogled, Van konkurencije…
– Bilo bi smešno da se ponašamo kao da se ništa nije desilo. Ali, u dubini duše, ono što želimo jeste da promovišemo filmove koje smo videli i koje smo zavoleli. Iz celog sveta smo dobili veličanstvene radove i naš je zadatak da im pomognemo da pronađu svoju publiku. Kada objavimo listu, cilj je da počnemo sa organizovanjem događaja u bioskopima. Filmski autori, sa kojima smo u kontaktu svakoga dana, kažu nam da će to biti dobra prilika za njihove projekte – izjavio je Fremo, napomenuvši da će te bioskopske događaje od jeseni nazvati „Cannes hors les murs“ (Kan izvan zidova).

Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Sem Venecije, festivala koji će o svojoj sudbini doneti konačnu odluku krajem maja, Fremo je naveo i druge filmske smotre kao potencijalne partnere, za koje je izvesnije da se mogu održati.
– Ići ćemo u Toronto, Dovil, Angulem, San Sebastijan, Njujork, Busan, čak i na Festival Limijer u Lionu. Sa Venecijom želimo da odemo i korak dalje, i da predstavimo filmove zajedno – istakao je Fremo.

Napomenuo je da ove godine neće biti žirija ni nagrada, ali da će rado pozvati već izabranog predsednika glavnog žirija za 2020, američkog reditelja Spajka Lija, da dođe sledeće godine u istom statusu. On je dodao da je novi Lijev film, „Da 5 Bloods“, čija je premijera planirana za 12. jun na „Netfliksu“, trebalo da bude prvo predstavljen na Kroazeti.

– To je bilo iznenađenje koje nam je ponudio. Trebalo je da označi povratak „Netfliksa“ na crveni tepih, van konkurencije, naravno. Bio bi to fantastičan Kan – rekao je Fremo.

Tjeri Fremo, Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

On je pomenuo i ostvarenja poput „The French Dispatch“ Vesa Andersona i „Tri priče“ Nanija Moretija kao naslove čija je premijera takođe trebalo da bude u Kanu, ali više nisu deo zvanične selekcije i slobodni su da učestvuju na drugim festivalima.

Ističe da je bio svestan da su mediji navijali za otkazivanje festivala.
– Bilo je očigledno da će do otkazivanja doći, ali predsednik festivala Pjer Leskur i ja nismo hteli samo da napustimo teren i pređemo na 74. izdanje, a da ostavimo na cedilu sve one koji zavise od nas. Našli smo se u situaciji bez presedana, iskoristili smo vreme da dobro razmislimo i našli smo nov način zaposlenja za sve. Imamo podršku profesionalca i umetnika iz celog sveta – zaključio je Fremo.

Kanski festival pridružiće se ostalim vodećim svetskim filmskim festivalima koji su najavili globalni filmski festival We Are One počev od 29. maja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar