Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Konačno se desilo ono neizbežno: korona je zaustavila i Kanski filmski festival.

Organizatori 73. Kanskog filmskog festivala izjavili su da se nadaju da će festival moći da se održi na leto.
„U ova vemena svetske zdravstvene krize, naše misli su uz žrtve virusa KOVID-19 a i izražavamo i solidarnost sa svima onima koji se bore sa ovom bolešću.
Danas smo doneli da odluku da Kanski festival ne bude održan u planiranom periodu od 12. do 23. maja. Razmatramo nekoliko opcija kako bismo održali kontinuitet, a prva nam je jednostavno odlaganje, za kraj juna ili početak jula 2020. Čim nam razvoj situacije u Francuskoj i svetu dozvoli da donesemo realnu odluku, ona će biti obelodanjena.
Sve vreme održavamo konsultacije sa francuskom vladom, gradskim vlastima Kana, članovima Upravnog odbora festivala, profesionalcima iz filmske industrije i partnerima događaja. Vidimo se uskoro“, piše u izjavi objavljenoj na zvaničnom sajtu.

Sve do danas, organizatori su se trudili da se ponašaju kao da se ništa ne dešava i birali su filmove za svoje programe. No, pošto je nekoliko međunarodnih festivala u Francuskoj već otkazano poslednjih nedelja, delovalo je sve izvesnije da ista sudbina čeka i najveću filmsku smotru na svetu.
Ovo je prvi prekid u održavanju festivala još od protesta 1968. kada je obustavljen negde na polovini trajanja. Zbog epidemije SARS-a 2003. je bilo manje gostiju iz Azije, ali ovo je prvi put za 70 godina da se festival, osnovan 1946, neće održati, prenosi Dedlajn (Deadline).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar