Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Kanski filmski festival neće biti održan tokom leta, ali organizatori uprkos epidemiji i zatvorenosti granica, ne odustaju i nastavljaju da razmatraju alternative, te direktor Tjeri Fremo kaže i da je i razgovarao sa direktorom Mostre Albertom Barberom o eventualnoj saradnji.

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u svetu prvobitno je trebalo da bude održan od 12. do 23. maja, pa je odložen za jun ili jul, bez preciziranja datuma, međutim taj plan je osujetila odluka predsednika Francuske Emanuela Makrona da blokadu zemlje zbog epidemije produži do 11. maja.

Tjeri Fremo je za „Verajeti“ naglasio da „Kan želi da bude prisutan na jesen kako bi dao svoj doprinos filmskoj industriji i ponovnom otvaranju bioskopa“.

– Bioskopi i filmska indistrija su ugroženi. Moraćemo ponovo da ih oživimo, afirmišemo i ukažemo na njihovu važnost sa mnogo energije, jedinstva i solidarnosti – kazao je Fremo.

On je otkrio da je razgovarao sa umetničkim direktorom Venecijnaskog filmskog festivala Albertom Barberom o tome da „urade nešto zajedno“ ukoliko Kan bude otkazan, a i drugi festivali su se javili sa sličnim predlozima partnerstva u ovoj teškoj situaciji.

– I Alberto Barbera je vrlo zabrinut, naravno. Od početka krize smo pokrenuli mogućnost da nešto zajedno uradimo ukoliko Kan bude otkazan i nastavili smo da razmatramo opcije. I drugi festivali su nas pozvali – Lokarno, San Sabastijan, Dovil, Limijer u Lionu – kazao je Fremo.

Kanski filmski festival, EPA-EFE/IAN LANGSDON

Fremo je ponovio svoj stav da se Kanski filmski festival ne može održati u digitalnom obliku, jer bi to bilo besmisleno, niti razmatraju da ga organizuju u kraćem izdanju.

– Ukoliko se Kanski filmski festival organizuje, to će biti u punom izdanju sa svim selekcijama i to će biti dokaz da je život pobedio. To sigurno neće biti u julu, ali trenutno je nemoguće predvideti bilo šta. Možda se otkažu i svi jesenji festivali, a možda sa dolaskom leta počnemo da vidimo svetlo nebo i nastupajuće mesece sa svetlijom perspektivom – rekao je Fremo.

On je naglasio da se ne bore samo za festival, već za ekonomski oporavak celog sektora i to na globalnom nivou, za filmove, umetnike, filmske profesionalce, bioskope, pa i publiku.

Na pitanje da li će uprkos svemu objaviti zvaničnu selekciju, Fremo kaže da razmatraju nekoliko hipoteza.

– Objavljivanje selekcije značilo bi da se festival održi u inicijalnom formatu, kako je i planiran, a da li će moći trenutno je teško reći. Za objavu programa potrebno nam je i odobrenje vlasnika autorskih prava, a ima divnih filmova koji nam stižu iz čitavog sveta i moramo i želimo da ih otkrijemo kako bi došli do publike kada se za to stvore uslovi – objasnio je Fremo.

Iako je blokada Francuske planirana da ostane do 11. maja, Fremo se pribojava da ukoliko virus bude u dalje pretnja tokom leta, vlasti zemalja širom sveta neće odobriti odražavanje velikih događaja još dugo.

– U Evropi neće sigurno biti nijednog događaja pre sredine jula. To znači da će prvi događaji biti tek u septembru pa ćemo videti šta će zapravo biti sa festivalima u Veneciji, Torontu, San Sabastijanu. Mnogo toga će zavisiti i od otvaranja bioskopa. Mi naravno moramo da pomognemo i za to će trebati vremena, ali verujem da će kada život ponovo počne, filmovi i bioskopi imati ključnu ulogu za društvo – rekao je Fremo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram