Foto:EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI/EPA-EFE/OMER MESSINGER/EPA-EFE/IAN LANGSDON/EPA/PETER FOLEY

Najveći filmski festivali, uključujući berlinski, venecijanski, kanski i festival u Torontu, učestvovaće na zajedničkom „Jutjub“ događaju, pod nazivom „Mi smo jedno: Globalni filmski festival“ (We Are One: A Global Film Festival) koji će biti održan od 29. maja do 7. juna.

Zbog epidemije koronavirusa festivali se odlažu ili otkazuju, filmska industrija je zaustavljena i već nedeljama se razmatra šta će biti sa najznačajnijim filmskim festivalima u Kanu i Veneciji, koji kategorički odbijaju digitalno izdanje.

„Mi smo jedno“, desetodnevna digitalna alternativa, koja je objedinila 20 festivala iz čitavog sveta, za cilj ima da sakupi novac za Svetsku zdravstvenu organizaciju i njenu borbu sa virusom Kovid- 19, piše BBC.

Akciji su se, pored već pomenutih, priključili i London Film Festival, Jerusalim Film Festival, Mumbaj Film Festival, Međunarodni filmski festival u Marakešu, kao i Sandens i Trajbeka, ali i Sarajevo Film Festival.

Glumac Robert de Niro i producent Džejn Rosental, osnivači Trajbeka filmskog festivala u Njujorku, odlučili su da se priključe najavljenom onlajn događaju nakon što su bili primorani da odlože svoju manifestaciju u nadi da će taj „globalni filmski festival“ zabaviti ljude širom sveta i olakšati im vreme provedeno u izolaciji.

Robert de Niro i Leonardo di Kaprio, Foto: Kevork Djansezian / PictureLux / Profimedia

– Često govorimo o snazi filma da ujedini i inspiriše ljude mimo svih granica i razlika i da pomoge u lečenju sveta. Celom svetu sada je potrebno lečenje -rekla je Rozental.

Besplatan program na „Jutjubu“ uključiće filmove – kratke, dokumentarne, mjuzikle, komedije, kao i panel diskusije, a kompletan program biće objavljen sledećeg meseca.

Svakako se ne očekuje da na programu budu filmovi koji su predviđeni za premijerno prikazivanje na ovogodišnjim festivalima iz finansijskih razloga, kao i zbog autorskih prava.

Kanski filmski festival, prvobitno planiran za maj, odložen je zbog pandemije koronavirusa, a njegovi čelnici Pjer Leskur i Tjeri Fremo kažu da su ponosni što mogu da uzmu učešće u ovom globalnom onlajn festivalu.

– Ponosni smo što ćemo sa drugim festivalima moći da prikažemo neke izuzetne filmove i talente i omogućiti publici da oseti nijanse pripovedanja iz različih delova sveta i umetničke specifičnosti svakog festivala – saglasni su Leskur i Fremo.

Tjeri Fremo/Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Sudeći po razvoju situacije sa epidemijom, izgledno je da će modifikovane verzije festivala u Torontu, Venciji i Londonu biti održane tek na jesen, a Berlinski filmski festival je realizovan u februaru pre izbijanja epidemije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar