Foto: Instagram

Ako je neka pesma obeležila leto za nama, onda je to "praistorijski" disko hit "Yes Sir, I Can Boogie". Plesni klasik u orbitu vratio je fudbal, a samo što se pevačica himne Marija Mendiola vratila u centar medijske pažnje zahvaljujući reprezentaciji Škotske, stigla je vest da je preminula.

Pevačica disko himne „Yes Sir, I Can Boogie“ Marija Mendiola umrla je za vikend u 69. godini, preneli su evropski mediji. Pevačica je bila deo španskog ženskog dua Bakara koji je oformljen 1977. godine. Tada su dve flamenko igračice Mendiola i Majte Mateos, koje su zabavljale turiste na španskom ostrvu Fuerteventura, došle na ideju da „propevaju“.

Marija Mendiola Foto: Ignace/DYDPPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nije dugo vremena trebalo da njhov stas i glas primete skauti diskografskih kuća, i vrlo brzo su dobile ugovor sa RCA rekords. Zahvaljujući diskografskoj kući dobile su i pesmu koja će im promeniti život – „Yes Sir, I Can Boogie“ (autori Rolf Soja i Frenk Dostal).

Iako je pesma, kada je objavljena kao singl, imala melodijskih sličnosti sa još jednim disko hitom – „Don’t Leave Me This Way“ Telme Hjuston, to nije bila brana da numera postane planetarna plesna himna.

I danas disko klasik bio je tada na čelu top lista u čak deset zemalja, a singl je prodat u tiražu od 16 miliona primeraka. Bio je to u ono vreme podvig za jednu žensku grupu!Posle objavljivanja ovog hit singla usledio je debi album koji su nazvali po imenu dua „Baccara“. I naravno album prvenac postigao je ogroman uspeh, kao i drugi singl „Sorry I’m a Lady“, objavljen početkom 1978. koji je takođe bio među prvih deset na evropskim top listama.

Iste godine ženski dvojac predstavljao je ne Španiju, već Luksemburg na Evroviziji sa numerom u kojoj su pevale o tome koliko je bitno znati francuski ukoliko želite letnju romansu – „Parlez-Vous Français?“

I dok su objavile još dva albuma, a potom krenule različitim putanjama, uprkos nekim manjim uspesima, nikada nisu ponovile sjaj mega hita, uz koji su jednom, za Božić 1977, đuskali čak i Seks pistols.

Pesmu su u potonjim godinama obrađivali najraznovrsniji izvođači, od Sofi Elis Bekstor, preko sastava Fratelis, do Elison Goldfrep, a bila je i muzička podloga za reklamu „Kedberijevih“ mlečnih proizvoda.

Međutim, pesma je nenadano prošle jeseni i ovog leta dobila „novi život“. I to zahvaljujući fudbalu. Upravo je „Yes Sir, I Can Boogie“ bila nezvanična himna fudbalske reprezentacije Škotske na turniru Euro 2020.

Kada je letos pesma ponovo bila u žiži Marija Mendiola je izjavila kako je „dirnuta što je numera posle toliko godina još uvek deo života ljudi“, dodavši:

– Nisam ni sanjala da će se ponovo naći na top listama. Više nisam tako mlada kao kad sam snimala pesmu, ali očigledno još uvek znam šta je bugi. Škotski fudbalski tim podsetio je na naše postojanje, i zahvalna sam im na tome – kazala je, kako je preneo BBC u junu, španska pevačica.

Kada je tih dana Škotska na Evropskom prvenstvu igrala protiv Engleske ulice Londona preplavili su navijači u kiltovima kako umesto gajdi iz sveg glasa pevaju: „I Can Boogie…“ A kratki video klipovi „Tartanske armije“ kako urla „Da gospodine…“ bili su hit na društvenim mrežama.

A kako je škotske gajde zamenio disko hit? Pa, za sve je kriva utakmica sa Srbijom u baražu za Evropsko prvenstvo iz prošlog novembra.

Duel Srbije i Škotske na Marakani Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Istorijski meč u Beogradu“, kako su pisali ostrvski mediji, kada je Škotska izbacila Srbiju i posle dve decenije se plasirala na prestižno prvenstvo, i to na penale obeležio je jedan sasvim nefudbalski momenat. Video klip sa ekstatičnim škotskim fudbalerima kako slave pobedu nad Srbijom i plasman na Euro 2020 uz davnašnji disko hit postao je viralan. I numera iz 1977. ponovo se prošle jeseni, posle 43 godine, našla na britanskoj top listi singlova.

Plesnu numeru u orbitu vratio je zapravo odbrambeni igrač Endrju Konsidin. Fudbaler Aberdina prvi put je pozvan u nacionalnu reprezentaciju svoje zemlje tokom kvalifikacija za Euro 2020 u 33. godini. I možda Konsidin nije bio odlučujući „šraf“ u trijumfalnom odlasku Škotske na Euro 2020, s obzirom da je celu utakmicu sa našom reprezentacijom na Marakani presedeo na klupi, ali je zbog svog „glupiranja“ u video klipu uz „Yes Sir, I Can Boogie“, u kome je odeven kao dreg kraljica, uz svoje saigrače, postao zvezda!

Taj klip odmah posle utakmice u Beogradu škotski nacionalni tim je podelio na društvenim mrežama, a „Tartanska armija“ ga je oberučke prigrlila. Usledili su video klipovi sa proslave škotskih fudbalera iz jednog beogradskog hotela u kome je himna bio španski disko hit.

Uvek ću biti zahvalna škotskom timu i Endiju Kinsidinu što su me posle 43 godine ponovo usrećili. Svi su pisali o našem hitu i samo su mi zvonili telefoni. Bila sam oduševljena. Čak sam i stupila u kontakt sa Endijem preko Instagrama. Hvala – izjavila je prošle jeseni za BBC Marija.

Uoči Evropskog prvenstva u fudbalu BBC-jev škotski simfonijski orkestar snimio je svoje viđenje plesne numere, a ovoga leta navijači Škotske bodrili su svoju reprezentaciju pevajući po ulicama, vozovima, avionima „Yes Sir, I Can Boogie“! I samo što je ponovo „zasvetlela“ Marija Mendiola izgubila je zdravstvenu bitku…

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar