Foto: Privatna arhiva

Izložba slika "Okviri uma ili Praznini je ime Erika" Ljubice Kržić Walther otvara se u sredu, 25. oktobra u 19 časova, u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija".

– Slike ovog ciklusa nastale su kao rezultat mog višegodišnjeg rada kao tattoo umetnika u body-art studiju. U neposrednom kontaktu sa modelima, kroz njihove različite i sasvim specifične zahteve, pojavila se potreba za likovnim istraživanjem koje bi objedinilo individualne priče u jedinstvenu tematsku celinu – napomenula je autorka i dodala:

Foto: Privatna arhiva

– Tragajući za odgovorom na pitanje šta je to što nas definiše kao jedinstvene i neponovljive, otvara se prostor prepun lažnih simbola, koji lako odvlači ka sunovratu i padu. Taj pad je mesto inspiracije i predmet ovog likovnog istraživanja.

Na izložbi će biti ozloženo 20 ulja na platnu, iako dominantno ženskog simboličkog izraza, sasvim uslovno bave se reprezentacijom ženske figure, izbegavajući njeno eksplicitno predstavljanje ili otvaranje složenih pitanja postfeminističkog diskursa.

Foto: Privatna arhiva

– Bez namere da ove Vilendorfske Venere, androgine Odaliske i Ofelije budu lišene fragilnosti, slike iz ciklusa „Okviri uma ili praznini je ime Erika“, suptilnom i senzualnom estetikom, uvode posmatrača u svet delikatnijih stanja ženske duše. Narativna platna komuniciraju različite emocije od stidljivosti i melanholije preko anksioznosti, zbunjenosti, teskobe i tuge do najdubljih ponora beznađa. Suptilna alegorija pojavljuje se kao dodatni metod likovnog izražavanja misli. Simboličko prisustvo životinja (endemske, čovečje ribice, zlatne ribice ili ptice) sugerišu novu poruku nade. Tako se, sasvim nenametljivo, princip ohrabrenja i utehe provlače kao prožimajuća potka zbirke naizgled pesimističnih i depresivnih portreta – objasnila je Ljubica Kržić Walther.

Bonus video: Izložba „Priroda i jezik“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar