Autor: dr Katarina Andjelković

Izložba „Plavi grad“ dr Katarine Anđelković biće otvorena u petak, 21. juna u 19 časova, u galeriji Singidunum.

Koncept izložbe prati nezapamćene kišne oluje koje parališu grad.

„Pogođena postapokalitičnim poplavama, gradska infrastruktura iznenada raste, progušćuje se i nadkriljuje građevine. Na taj način, infrastruktura podržava kretanje vode u horizontalnom i vertikalnom pravcu i sistemom cevi ispumpava vodu iz naseljenih područja. Otvoreno je pitanje: da li boja u slikarstvu može ponuditi put otkrića vode kao arhitekture, odnosno kako elementi prirode poput vode mogu postati arhitektura koristeći likovni jezik? Integrisanjem raznovrsnih nijansi plave u gradsku strukturu, infrastrukturu i apstraktnu tektoniku, bavim se prikazom arhitektonskih elemenata u odnosu na polivalentno značenje boje, formalne i materijalne kvalitete slike“, istakla je između ostalog autorka.

Autor: dr Katarina Andjelković

Projekat se sastoji od osam prostornih sekvenci u kojima se neočekivana okruženja i mesta pretvaraju u aktivne protagoniste. Slike su esencijalno moderne i modernističke: to su slike fragmenata, kolaža, asamblaža, delova koji predstavljaju celinu mozaičkih apstraktnih ravni i pravougaonih formi.

Dr Katarina Anđelković, master ing.arh, master primenjenog slikarstva, održaće i multimedijalno predavanje pod naslovom „Reprezentacija slike između realnih i digitalnih okruženja“ u sklopu pratećeg programa. Svi prikazani radovi su publikovani u internacionalnim naučnim casopisima (Arts & Humanities Citation Index, Web of Science) i izlagani u okviru internacionalnih izložbi umetnosti i arhitekture.

Bonus video: Da li nam se isplati izložba EXPO 2027. ako ćemo je isplaćivati narednih 27 godina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar