Tamara Vučković Manojlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Beogradska letnja scena na Tašmajdanu, od 25. juna do 20. jula, obuhvatiće više od 40 izvođenja predstava institucionalnih pozorišta i nezavisnih produkcija.

Kompletan program najavljen je danas u Skupštini grada Beograda, uz učešće predstavnika gradske uprave i direktora beogradskih pozorišta, koji su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti ponovnog igranja predstava i očekivanja da u budućnosti to postane tradicionalna manifestacija.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić je u razgovoru za Nova.rs ukazala na značaj zajedništva i solidarnosti svih beogradskih pozorišta i nezavisnih teatara na novom prostoru koji ima poseban značaj za Beograđane.

Igor Bojović direktor pozorišta Boško Buha, Goran Vesić, Ivana Vujić danas u Skupštini grada, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pozorištima je bilo prepušteno da odaberu predstave u skladu za uslovima na Tašmajdanu, a nacionalni teatar se odlučio za „Belu kafu“ Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića i muzičko-scenski program „Svetlost“ koji će činiti operske arije i dueti i sola iz nekoliko baleta.

– „Bela kafa“ je istorijska priča o nama, našim prelomima, promenama i istrajavanju pa dobro odgovara i ovom trenutku posle korone. Trajanje, preživljavanje, nada. Drugom produkcijom „Svetlost“ želimo da osvetlimo novi zajednički prostor. To je Apolonova svetlost – rekla je Vujić.

Beogradsku letnju scenu otvoriće 25. juna Pozorište na Terazijama sa mjuziklom „Mama Mia“ u režiji Juga Radivojevića, koji će biti izveden i dan kasnije.

Direktor Aleksandar Đaja kaže da su putem interneta već prodali 500 ulaznica i da danas počinje prodaja na blagajni.

Predrag Radonjić (Narodno pozorište Priština iz Gračanice), Miloš Latinović (Bitef Teatar), Svetislav Goncić (Teatar Vuk), Aleksandar Đaja (Pozorište na Terazijama), Tamara Vučković (Jugoslovensko dramsko pozorište), Novica Antić (Atelje 212), Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– U jednom trenutku zapitao sam se da li će pozorište posle 2.000 godina postojanja opstati u ovoj pandemiji, ali sam se setio kuge u Engleskoj kada je Šekspir napisao svoja najveća dela i evo pozorište se ponovo vraća sebi. Letnja scena na Tašmajdanu bi mogla da postane tradicija. Beograd ima potrebu za tim – rekao je Đaja.

Beogradsko dramsko pozorište će 27. i 28. juna igrati predstavu „Trpele“ Milene Depolo i Bobana Skerlića, u Skerlićevoj režiji, umesto prethodno najavljenog „Leta iznad kukavičjeg gnezda“. Odluka je, prema rečima direktora Juga Radivojevića, promenjena iz tehničkih razloga.

Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pozorište „Boško Buha“ izvešće 29. juna komad „Pošteni provalnik“ Daria Foa u režiji Milana Karadžića, dan kasnije na repertoaru je „Seviljski berberin“ Đoakina Rosinija u režiji Ivana Klemenca i izvođenju ansambla Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Bitef teatar nastupiće 1. jula sa plesnom predstavom „Prostor za revoluciju“ Isidore Stanišić, Teatar Vuk 2. jula sa „Ajnštajnovom izdajom“ Erika Emanuela Šmita u režiji Andree Ade Lazić.

Novica Antić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za Atelje 212 i predstavu „Art“ Jasmine Reze u režiji Alise Stojanović rezervisani su 3. i 4. jul, a direktor Novica Antić je zapazio da za program na Tašmajdanu vlada ogromno interesovanje i publike i glumaca.

Predstava „Lorencačo“ (Alfred de Mise/Boris Liješević) Jugoslovenskog dramskog pozorišta na programu je 5. i 6. jula, a za direktorku Tamaru Vučković Manojlović to predstavlja priliku da privuku novu publiku koja možda nikada nije bila u pozorištu.

Ivan Karl, Tamara Vučković Manojlović i Goran Vesić, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koprodukcija Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, Čehovljev „Ujka Vanja“ u režiji Andreja Nosova na repertoaru je 7. i 8. jula, slede „Svetlost“ i „Bela kafa“ Narodnog pozorišta u Beogradu 9. i 10. jula, „Večera budala“ Fransisa Vebera u režiji Božidara Đurovića u produkciji Zvezdara teatra 11. i 12. jula.

Na repartoaru će biti i „Anđelka – šta me snađe“ Nebojše Romčevića u režiji Branka Đurića (GMR produkcija) 13. jula, „Žene dade – jedna moguća izložba“ Dijane Milošević (DAH teatar) 14. jula, „Plastika“ Stevana Koprivice u režiji Suzane Petričević (FaVi produkcija) 15. jula.

Predstavljen kompletan program pozorišne sezone na Tašmajdanu, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Učestvovaće i Narodno pozorište iz Prištine sa sedištem u Gračanici sa Gogoljevom „Ženidbom“ koju je režirao Milan Karadžić (koprodukcija sa Srpskim narodnim pozorištem) i Euripidovim „Ženama iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića (koprodukcija sa Narodnim pozorištem Timočke krajine „Zoran Radmilović“).

Program Večernje scene na Tašmajdanu, Foto: Beograd.rs

Program na večernjoj sceni upotpuniće „Idealna polovina“ Milene Depolo u postavci Nikole Zavišića i produkciji „Arlekin“ (18.jul), „Igre i zvuci Balkana“ u izvođenju ansambla Una Saga Serbika (19.jul) i „Čorba od kanarinca“ Miloša Radovića (režija: Staša Koprivica, produkcija: Colonna i Impressario) koja će zatvoriti letnju sezonu na Tašmajdanu 20. jula.

Na maloj sceni svakodnevno će od 25. juna do 18. jula biti izvođene predstave za decu.

Mališani će imati priliku da pogledaju predstave „Maks Metalik“ Pozorišta lutaka „Pinokio“ i „Mimarta“, „Srce u junaka Kraljevića Marka“ (Jordan Cvetanović/Jug Radivojević) i „Čarobna knjiga“ (Dragoljub Petrović/Ivan Jevtović) Malog pozorišta „Duško Radović“ , „Brankov urnebes“ i „Brankova gusarijada“ Pozorištanca „Puž“ (Branislav Milićević/Slobodanka Aleksić), „Ljubavna lektira“ Omladinskog pozorišta „Dadov“ (Filip Grujić/Luka Jovanov).

Program Male scene na Tašmajdanu, Foto: Beograd.rs

Na repertoaru će biti i „Pitam se pitam, koliko sam bitan“ Pozorišta „Boško Buha“ (Erlend Lu/Jana Maričić), „Cvrčak i mrav“ Dragana Petrovića i Teatra „Dodir“, „Petar Pan“ i „Lepotica i zver“ Svetozara i Ane Krstić u izvođenju Una Saga Serbike, „Tri praseta“ Borislava Mrkšića i „Šešir pun boja“ Ivane Koraksić Pozorišta lutaka „Pinokio“, „Leto kada sam naučila da letim“ Fakulteta dramskih umetnosti – Fistić (Jasminka Petrović/Patrik Lazić).

Teatar „Ulica“ učestvuje sa predstavom „Tri zlatne vlasi“ (Katarina Jovanović/Marko Jovičić), Pan teatar sa komadima „Mudro prase“ i “Crvenkapa“ Miodraga Milovanova, Pozorište „Ars Longa“ sa „Herkulesom“ Predraga Kolarevića, a FaVi sa produkcijama „Elza i zaleđeni Hans“ i „Crtani junaci u potrazi za magičnom knjigom“ Jovane Petronijević u režiji Nine Grahovac.

Program na maloj sceni zatvara autorski projekat Vesne Stanković „Milunka“ u produkciji „Balkan novi pokret“.

Damir Handanović, direktor Cebefa, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predstave na večernjoj sceni počinju u 21 čas i ulaznica košta 500 dinara, a na maloj scenu u 18 sati i cena karte je 250 diunara.

Ulaz će biti slobodan za sve medicinske radnike u znak zahvalnosti za njihovu borbu protiv koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare