Korona ušla u Narodno pozorište u Beogradu, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Narodno pozorište u Beogradu obustavilo je krajem prošle sedmice sve aktivnosti, pošto je jedan zaposleni u nacionalnom teatru pozitivan na koronavirus, saznaje portal Nova.rs. U zgradi nacionalnog teatra trenutno se vrši kompletna dezinfenkcija svih prostorija.

Autori: Milojko Božović, Marija Jakovljević

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić potvrdila je za naš portal ovu informaciju.

– Nakon što je jedan od zaposlenih iz sektora Tehnike prijavio da ima povišenu temperaturu, Uprava Narodnog pozorišta je utvrdila sve njegove kontakte u okviru kuće i uputila ih u samoizolaciju i na kovid test. Kada je utvrđeno da je test kolege pozitivan, pozorište je, da bi se obavila temeljna, potpuna i pojačana zaštita i dezinfekcija, ograničilo broj prisutnih u teatru na one koji su neophodni u procesu dezinfekcije i zaštite – rekla je Ivana Vujić.

Prema našim saznanjima, 18. juna upućen je dopis svim direkcijama nacionalnog teatra sa zahtevom da se dostavi spisak zaposlenih koji su od 6. do 13. juna bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim.

– Zaposleni koji su bili ili mogli biti u kontaktu sa zaposlenim koji je pozitivan na koronavirus, za sada se osećaju dobro i nemaju nikakve simptome – rekla je Ivana Vujić.

Ivana Vujić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez kaže za Nova.rs da u njenom sektoru nema zaraženih.

– Da ima, znala bih, jer svi su u obavezi da svojoj direkciji prijave ukoliko su pozitivni na koronu – rekla je Udovički Fotez.

Narodno pozorište će do 23. juna izvršiti dezinfekciju prostora i do tada u zgradi nacionalnog teatra neće biti zaposlenih, osim onih kojima bezbednosna služba odobri boravak. Zbog preventivnih i higijenskih mera obustavljaju se probe Drame, Opere i Baleta.

– Detaljna dezinfekcija obuhvata dezinfekciju svih radnih prostora, kao i svih komunikacionih prostora i mesta okupljanja (holovi). Sve radne površine se dezinfikuju propisanim sredstvima, kako bi prostorije bile spremne, sigurne i bezbedne za dalji rad zaposlenih – istakla je Ivana Vujić i dodala da je bezbednost zaposlenih i publike “oduvek prioritet Narodnog pozorišta, a tom cilju će sve biti podređeno i u narednom periodu”.

– Narodno pozorište pruža punu podršku i tu je za svakog svog zaposlenog, naročito u periodu krize ovoga tipa, kada je ljudska podrška i pomoć najpotrebnija. Ostajemo zajedno – poručila je Ivana Vujić. ​

Narodno pozorište je, kao i svi u teatri u Srbiji, sredinom marta obustavilo sve svoje aktivnosti zbog opasnosti od epidemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja.

Probe su nastavljene sredinom maja, a za kraj juna i u julu planirano je izvođenje dveju predstava nacionalnog teatra na letnjoj sceni na Tašmajdanu.

Ivana Vujić ističe da je Narodno pozorište od uvođenja vanrednog stanja preduzimalo sve mere zaštite prema nalozima kriznog štaba i instrukcijama Vlade Srbije, kako bi zaštitilo zaposlene.

– Tokom najtežih osam nedelja, uspeli smo da u našem pozorištu nijedan, od preko 700 zaposlenih i honorarnih saradnika, u periodu kada je aktivnost virusa Kovid-19 bila najača i najteža, ne oboli – kaže ona.

Navodi dalje da je, nakon što je pozorište počelo sa redukovanim radom, nastavljeno sa merama predostrožnosti i dezinfekcijom prostora.

– To znači da se rad obavlja u skraćenom vremenskom periodu, u manjim grupama sa ograničenim brojem učesnika. Na ulazu su postavljene dezo barijere i u zgradi ih ima ukupno 15. Temperatura se meri svakome ko ulazi, obavezno je nošenje maski, a prostori se stalno dezinfikuju. Na primer, baletska sala se dezinfikuje na svakih sat i petnaest minuta. U zgradu, sem zaposlenih, mogu ući samo oni koji se nalaze na određenom spisku i čije su aktivnosti poznate – kaže Ivana Vujić.

Predstavnici nekih sindikata Narodnog pozorišta i pojedini zaposleni, s kojima smo stupili u kontakt, nisu bili raspoloženi za razgovor o ovoj temi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare