Danilo Bećković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Naravno da nismo zadovoljni, jer nijedan naš projekat nije podržan, rekao je za naš portal poznati reditelj povodom rezultata Konkursa za sufinansiranje domaćih dugometražnih filmova Filmskog centra Srbije, na kojem je odbijemo čak tri njegova projekta.

Podsećamo, komsija FCS je podržala samo četiri naslova, a 35 filmskih projekta eminentnih autora nisu zadovoljili kriterijume.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije aminovao je odluku Konkursne komisije u čijem sastavu su bili Marko Novaković, Jovan Marković, Milorad Milinković, Nikola Pejaković i Igor Onič.

Nikola Selakovič i Lazar Ristovski i Lav Pajkić Foto: Igor Loos

Najviše novčanih sredstva – 57.040.370 dinara, dobila je produkcijska kuća „Zillion film“ Lazara Ristovskog za ostvarenje „Vera Kroner“ u režiji Dragana Marinkovića. Nešto manje – 40.000.000 dinara, biće uloženo u projekat „Presuda“, čiju režiju potpisuje Vasilije Nikitović. Srećni dobitnici su i Nenad Ognjenović, scenarista i reditelj filma „Sestra“, kojeg će FCS da sufinansira sa 27.831.480 dinara, i Predrag Ličina sa projektom „Virus patološke dobrote“, kojem je dodeljeno 25.128.150 dinara.

Danilo Bećković je u grupi onih koje FCS nije podržao, a među njima su i projekti nekadašnjeg direktora Filmskog centra Srbije Gordana Matića, reditelja Srdana Golubovića, Ivana Ikića, Nemanje Ćeranića, tandema Dušan Zorić – Matija Gluščević, Slobodana Skerlića, Vladimira Tagića Balše Đoga, Ivana Ikića, Radoša Bajića, Filipa Čolovića, Nenada Pavlovića, Bojana Vuka Kosovčevića, Ivice Videnovića, kao i doajena naše kinematografije Zdravka Šotre.

– Komisija i Filmski centar su bili zaduženi da odluče ko će biti finansiran. Naravno da nismo zadovoljni, jer nijedan naš projekat nije podržan, ali bio sam nekada u komisiji i znam koliko je to nezahvalan posao kada moraš da odbiješ neka velika rediteljska imena i projekte za koje misliš da vrede. Ali, pošto si samo jedan član grupe koja odlučuje, budeš preglasan, jer kolege ne dele tvoje mišljenje. Posle tog iskustva više nikada nisam pristao da ponovo budem član komisije Filmskog centra Srbije. A da li moji filmovi treba da budu podržani, naravno da smatram da to zaslužuju, jer u suprotnom ne bih konkurisao – rekao nam je Danilo Bećković, koji je konkurisao sa filmovima „Povratak Miloša Crnjanskog“, „2030“ i „Književno veče“.

Danilo Bećković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na naše pitanje koji je od ta tri naslova po njemu favorit, odgovorio je –  „2030“.

Kratak sinopsis ovog filma je: „Način na koji boduju i biraju projekte, neki evropski fondovi već godinama primoravaju producente iz Srbije, koji idu na njihove konkurse, da se bave određeni temama, da ih obrađuju na određene načine, uvodeći tako politiku na mala vrata u film…“. Iako je komisija FSC-a smatrala da ovaj politički triler deluje kao dašak slobode, i u žanrovskom i u idejnom smislu, i nudi novo doba u srpskom filmu, odbijen je.

– Naša ideja nije bila da budemo provokativni, nego da artikulišemo jednu vrstu društvene i političke situacije u nešto što bi bilo filmsko umetničko delo. Čovek kada se bavi nečim komplikovanim, kao što je film, treba svu energiju i snagu da ulaže i kaže ono što stvarno misli – prokomentarisao je Bećković, koji se sprema da radi film „Čulova iskušenja“, koji je FCS svojevremeno podržao.

– Završili smo finansijsku konstrukciju i nadamo se da ćemo u toku naredne godine, na proleće, početi snimanje – najavio je reditelj.

Bonus video: Šotra: „Mojih 500 glumaca“ – svojevrsna antologija našeg glumišta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare