Marko Janketić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Dodelom godišnjih nagrada danas je svečano obeležen 76. rođendan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Godišnju nagradu za dramatizaciju romana Tomasa Bernharda, dobila je Nataša Radulović za predstavu „Gubitnik“, a za muziku u ovom komadu nagrađena je Ana Krstajić.

Za ulogu Oskara u predstavi „Limeni doboš“ po motivima romana Gintera Grasa u režiji Vasila Hristova, nagrađen je Miodrag Dragičević.

Miodrag Dragičević Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Za uloge Agnes, Marije, Rozvite Ragune, Sestre Agnete, Irme Hofman i Jovane u istom naslovu prizanje je dobila Jovana Belović, dok je za uloge Alfreda Macerata, Sigizmunda Markusa, Feliksa, Dikerhofa, Aksela Miške, Učenika i Marka nagrađen Marko Janketić.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Za režiju predstave „Sirano“ Edmona Rostana nagrada je pripala Gorčinu Stojanoviću, a Dragan Mićanović dobio je priznanje za naslovnu ulogu kao i lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“. Za uloge u istom komadu nagrađene su i Anita Mančić (De Giš) i Marija Vicković (Roksana), a za kostimografiju i poseban umetnički doprinos dobila je Lana Cvijanović.

Gorčin Stojanović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Marija Vicković je postala i stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je prešla nakon dugogodišnjeg angažmana u Narodnom pozorištu.

– Zaista je čast biti deo ove velike predstave pod sjajnom režijom Gorčina Stojanovića. Bilo je zadovoljstvo raditi, a posebno mi je drago što sam baš nakon uloge Roksane i zvanično član JDP. Već dugo godina se osećam kao da je ovo moja kuća, ali je sada svakako lepši osećaj – kazala je Vicković.

Marija Vicković Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Jugoslovensko dramsko pozorište je 2021. godine, zajedno sa osnivačem Gradom Beogradom, ustanovilo Nagradu „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca. Ove godine nagrada je sasvim zasluženo dodeljena Teodoru Vinčiću – za uloge Glena Gulda u predstavi „Gubitnik“; Trubača Majna, Kobjele, Poručnika Hercoga, Hanzike Kolina, Žandara 2, Činovnika 1, Praseta, Učenika, Stefana Bronskog, Rusa 2 i Teodora u predstavi „Limeni doboš“ i Monflerija i Kaluđera u predstavi „Sirano“.

Teodor Vinčić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Velika je čast, odgovornost i teret za buduće predstave primiti nagradu koja nosi ime velikog Nebojše Glogovca – kazao je Vinčić.

Milan Marić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Vučković Manojlović je podsetila da je pozorište počelo sa radom 3. aprila 1948. godine, kada je odigrana predstava „Kralj Betajnove“, u režiji Bojana Stupice, osnivača teatra. Ovom prilikom prisetili su se i onih koji su nas napustili u proteklih godinu dana, a ostavili trag na ovo pozorište – Jagoša Markovića (1966-2023), Žarka Lauševića (1960-2023), Gojka Šantića (1946-2024), Zorana Erića (1950-2024) i Mirsada Tuku (1965-2023).

Tamara Vučković Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

U proteklih godinu dana JDP je imao šest premijera, s predstavama su gostovali i bili nagrađivani u osam gradova i zemalja, a kako je Vučković Manojlović naglasila, za njih je najveće priznanje poseta i veliko interesovanje publike. Direktorka je podsetila i da od jeseni traju radovi na sanaciji krova pozorišta, kao i na zameni agregata, podova na obe scene, stolica, rasvete i drugog, a očekuju ih i radovi na zgradi Teatra „Bojan Stupica“.

JDP je godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja dodelio asistentu scenografa, arhitekti Ivani Krnjić, kreatoru scenske maske Snežani Petković, modelaru kostima Evici Mančić, modelaru kostima Milici Milanković, glavnom majstoru za izradu kostimske opreme Marini Ilić, modelaru kostima Tatjani Stajić i majstoru pozornice Milošu Pješčiću.

Bonus video: Predstava „Limeni doboš“ u JDP-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar