Dragan Mićanović Predstava Sirano u JDP Foto:Nebojša Babić

"Sirana" ne radite ako nemate Sirana, glumca koji će ga igrati. Ne bih znao ko bi drugi mogao biti u naslovnoj ulozi osim Dragana Mićanovića, kaže Gorčin Stojanović, koji potpisuje adaptaciju, režiju i scenografiju “Sirana” Edmona Rostana, koji će sutra premijerno biti odigran u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Dragan Mićanović je na današnjoj konferenciji za medije priznao da ga je poziv iznenadio, jer je mislio da mu je mladalački san da igra ovu ulogu prošao:

– Iskreno, pripremao sam se za ulogu kralja Lira. Mislio sam da je kasno za Sirana. Pročitao sam Gorčinovu adaptaciju i ponovo se zaljubio u Sirana. Čast mi je što sam mogao da prezimim zimu u ovom pozorištu uz Rostanove stihove lomeći jezik, mozak, dušu, srce i dugo maštajući. Tužan sam i srećan istovremeno, jer smo dosad bili ušuškani u pozorišnom rudniku sebično čuvajući ovo samo za nas. Sada je vreme da izađemo na svetlo, pred vas. Voleo bih što više ljudi da dođe da pokažemo šta smo sanjali – kazao je Mićanović.

Dragan Mićanović Predstava Sirano u JDP Foto:Nebojša Babić

Poziv je bio iznenađenje i za glumicu Anitu Mančić, koja je dobila ulogu muškarca – De Giša:

– Mislila sam da će me reditelj prepoznati kao žensko, ali izgleda da sam se toliko dugo preporučivala za Hamleta, da je ovo, moguće, neka audicija. Igram De Giša i bavim se pozicijom moći. I zaista sam se igrala u pravom smislu te reči. Ovo je jedno od najslađih putovanja u pozorištu. Dobro se osećam u predstavi i radujem igranju sa publikom koja će sigurno osetiti kako je i nama dobro na sceni. Dođite da vidite, poput cirkusa, brkatu ženu, debelog muškarca i čoveka sa velikim nosem!

Anita Mančić Predstava Sirano u JDP Foto:Nebojša Babić

Sirano je kao pesnik, idealista, hrabar, duboko osećajan čovek koji se razmeće hrabrošću kako bi prikrio nesigurnost po pitanju fizičkog izgleda, čovek koji duhovitošću štiti ranjivo srce, istaknuto je na susretu s medijima. U njega je Rostan ulio sav svoj romantični žar i strast prema Idealu i sa njim deli mnoge osobine: integritet, nezavisnost, hrabrost, entuzijazam, odbijanje da pravi kompromis sa svetom…  “Rostan je Sirana stvorio po slici sopstvene duše”, tvrdila je njegova supruga.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ostvario sam dečački san. “Sirano” je bio prvi komad koji sam pročitao sa deset godina. Naravno, pre toga sam pogledao film. Mnogo godina kasnije gledao sam pozorišnu predstavu sa Mustafom Nadarevićem i bio očaran. Kada sam pomislio da bih voleo da režiram ovaj komad, pojavio se film sa Žerarom Depardjeom. Rekao sam sebi da tu više nemam šta da dodam, jer je bilo savršeno – ispričao je Stojanović, ali kad je prvi put razgovarao s Mićanovićem shvatio je da je “pravi za tu ulogu”.

Gorčin Stojanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Slavni Rostanov nosonja, kako je objasnio reditelj, simbol je večite čovekove potrage za slobodom i ljubavlju:

– U “Siranu” se pitamo: Je li moguće imati i slobodu i ljubav? Da li je sloboda stvar srca, a ljubav dejstvo uma? Može li se biti istinski slobodan bez ljubavi? Je li moguća ljubav bez slobode? Žrtvovati ljubav zbog slobode ili slobodu zbog ljubavi? I gde je tu moć? I da li se mora žrtvovati ljubav i sloboda zarad moći? U pozorištu postavljamo pitanja, jer da znam odgovore ne bih se bavio umetnošću. Kada sam u publici, ali i kada režiram volim da vidim teatar koji nam ukazuje na sve naše nesavršenosti, ali nam pruža i utehu. U ovoj tragikomediji pokazaće se ko su prave žrtve i suočićemo se sa svime što u nama ne valja! Mi našeg „Sirana“ počinjemo od kraja, a ne od početka. I toliko samo mogu da otkrijem. „Sirano“ je i vrlo aktuelna predstava, a zašto, dođite da vidite i uverite se.

Predstava Sirano u JDP Foto:Nebojša Babić

U velikom ansamblu noseće uloge imaju Dragan Mićanović (Sirano), Marija Vicković, Anita Mančić, Nebojša Milovanović i Joakim Tasić, koji je kazao da se u procesu stvaranja osećala uzvišenost koju će publika sigurno osetiti.

– Ova predstava je o osećanjima na najplemenitiji mogući način. Uvideo sam od svojih kolega na sceni koliko iskrena osećanja po kojima su oni kopali i za kojima su tragali, mogu da budu skupa, krupna i nikada jeftina. Osećali smo se ušuškano i sa uverenjem da stvaramo nešto veliko. Mislim da smo u tome i uspeli. Dođite pa procenite – zaključio je Tasić.

Predstava Sirano u JDP Foto:Nebojša Babić

Bonus video: Bolest mladostu u JDP-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar