Jasmila Žbanić Foto:Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Žiri ovogodišnjeg, 71. Međunarodnog festivala u Berlinu, čiji će takmičarski deo biti u martu i u potpunosti onlajn, činiće šest ranijih dobitnika glavne nagrade - Zlatnog medveda, među kojima je i rediteljka Jasmila Žbanić, saopštili su organizatori Berlinala.

Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsednika, biće pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom delu, čija će spisak biti završen 11. februara. Žiri će biti pozvan da odredi pobednike u svakoj kategoriji.

Među članovima žirija su reditelji – Iranac Muhamed Rasulof, Izraelac Nadav Lapid, Rumunka Adina Pintilije, Mađarica Ildiko Enjedi, Italijan Đanfranko Rosi i Bosanka Jasmila Žbanić.

Organizatori su naveli da nisu sigurni da li će Rasulof moći da dođe u Berlin s obzirom da prošle godine nije došao po svoju nagradu jer su ga iranske vlasti osudile na godinu dana zatvora. Nagradu, Zlatnog medveda za fim „There is no Evil“ je umesto njega primila njegova ćerka, glumica Baran Rasulof.

Baran Rasulof prima nagradu na prošlogodišnjem festivalu u ime oca Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ovogodišnje izdanje festival biće održano u dva dela – od 1. do 5. marta biće onlajn takmičenje i dodela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku.

Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar