Jagoš Marković predstava Čarobnjak iz Oza
Jagoš Marković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Baš sam juče rekao glumcima kako volim da ćutim i da radim a ne da pričam po novinama i objašnjavam ono što režiram. Zato sam škrt jer sve dam na sceni, kaže za Nova.rs reditelj Jagoš Marković, koji je na scenu Malog pozorišta "Duško Radović" postavio komad „Čarobnjak iz Oza“ po tekstu Aleksandre Glovacki. 

Povod je 72. rođendan ovog teatra a prvo izvođenje je večeras u 20 sati kada će biti dodeljene godišnje i jubilarne nagrade.

– Kada sam bio mali, u Pionirskom pozorištu u Podgorici, prvi put sam gledao „Čarobnjaka iz Oza“. Bila je to jedna od prvih predstava koju sam video i preko koje me je teatar začarao, dotakao – priseća se Marković.

Svoju režiju ne želi da komentariše i parafrazira osmogodišnjeg Vuka, sina glumca Miloša Samolova, koji igra u ovom komadu. 

– Gledao je probu i rekao otprilike: „Baš je divno što nema čarobnjaka iz Oza, nego je rešenje u nama samima“. To smo i hteli, to je misao teksta, i doprla je do deteta. 

Sjajan ansambl Malog pozorišta „Duško Radović“ u ulozi devojčice Doroti predvodiće Sanja Marković, stalna članica JDP.

– Da nje nije bilo, ne bih ovo ni radio. Ona mi je bila razlog da uđem u ovo i razlog za još puno toga. Već smo mnogo radili zajedno i tek ćemo. Sanja je velika glumačka nada i budući velikan. To ja posle toliko iskustva i sa toliko instinkta tvrdim, samo neka je živa i zdrava. 

Jagoš Marković predstava Čarobnjak iz Oza
Jagoš Marković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poznat po brojnim nagradama za režije različitiih žanrova, naš ugledni reditelj kaže da je uvek velika odgovornost šta se daje publici, a posebno kada se radi za decu. 

– Naročito u ovom vremenu novouspostavljene kovid religije koje se gnušam, jer prevazilazi oblike pandemije i stvarno postaje religija, ludilo. I kad pomislim da deca gledaju izbezumljene odrasle koje plaše mediji i razni stručnjaci, naročito sam imao potrebu da deci damo ohrabrenje i podršku za život i veru u pobedu. Jer, život je radost. Ne može se živeti u strahu po onoj „boj se ovna, boj se govna“, kad će se onda živeti? A od straha se umire. Pa taman da nas svaki dan po jednog streljaju, pravili bismo i našli neku vedrinu i hrabrost, nešto naše pravo da pružimo deci a ne samo da sejemo paniku kao što radite prvo vi mediji, a da ne pričam o ostalima. Zna se šta je informisanje a šta reklama smrti a ona je u prvom planu kako uključiš televizor – objašnjava Jagoš Marković i dodaje:

– Ako je jedno dete dobilo podršku za postojanje, da ima nade, mi smo u mojim očima i duši položili zadatak. Ovo je neizdržljivo sa kovid religijom i afirmacijom straha, trovanjem ljudske duše strahom. Naravno da vidim šta postoji, ali govorim o onim tananim stvarima. Baš me briga kako će to neko da tumači.

U predstavi „Čarobnjak iz Oza“ Malog pozorišta „Duško Radović“ u glumačkoj podeli su Sanja Marković, Vladislava Đorđević, Bojan Lazarov, Lana Adžić, Miloš Samolov, Nikola Кerkez i Goran Balančević.

Scenografiju potpisuje reditelj Jagoš Marković, kostim Maria Marković Milojev, a muziku je komponovao Ljubomir Ninković.

Bonus video:

Katarina Žutić: Predstava je svet za sebe

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare