Predstava Čarobnjak iz Oza
Miloš Samolov, Sanja Marković, Vladislava Đorđević i Bojan Lazarov Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Malo pozorište "Duško Radović" povodom 72. rođendana upriličiće premijeru predstave "Čarobnjak iz Oza", po tekstu Aleksandra Glovacki u režiji Jagoša Markovića, u subotu, 23. oktobra u 20 sati kada će biti dodeljene godišnje i jubilarne nagrade.

„Čarobnjak iz Oza“ je moderna bajka koju je napisao američki pisac za decu Lajman Frenk Baum (1895-1919) a postala je hit nakon što je 1939. Viktor Fleming režirao film svrstan na Uneskovu listu „Svetskog sećanja“ dokumentarnog humanističkog nasleđa. Džudi Garland je igrala devojčicu Doroti iz Кanzasa koju je sa njenim kučetom Totom olujni vetar odneo u u zemlju Oz, okruženu velikom pustinjom na severu, ogromnom planinom na jugu, ogromnom provalijom na istoku, ogromnim morem na zapadu. U Ozu Doroti sreće Strašilo bez mozga, Limenog drvoseču bez srca, Lava bez hrabrosti. U srcu Oza nalazi se Smaragdni grad u kome živi Čarobnjak, kojeg niko nije nikada video ali svi znaju da je on jedini koji može da pomogne Doroti da se vrati kući. Da bi pomogao devojčici i njenim prijateljima, Čarobnjak želi uslugu …

Predstava Čarobnjak iz Oza
Vladislava Đorđević i Bojan Lazarov Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U ovoj predstavi, uloga Doroti je poverena talentovanoj Sanji Marković, koju je širi auditorijum upoznao u filmu „Toma“, a uskoro ćemo je gledati i u seriji „Vreme zla“ na TV Nova S.

– Biti Doroti je čarobno. Film „Čarobnjak iz Oza“ sam mnogo volela i to mi je jedna od omiljenih priča kada sam bila mala, ali nisam znala zašto. Pokušavala sam sada da to osvestim, zašto sam toliko volela „Čarobnjaka“. I sada sam pomislila da je to sigurno zbog toga što Doroti hoće kući, zbog tog povratka kod roditelja. Znam koliko je to meni značilo dok sam studirala, ta želja da mi se ide kući posebno mi je dolazila noću – kaže za Nova.rs uvek nasmejana Sanja.

Predstava Čarobnjak iz Oza
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona dodaje da je radeći na ovoj predstavi produbila i druge važne slojeve ove priče.

– Šta znači kada te društvo isfrustrira, kada te život nosi da misliš da si pun nesigurnosti, da misliš da nisi dovoljno dobar, pametan, hrabar. Toliko toga ima u svakom biću, posebno u nekom kao što je mala Doroti, topla, iskrena, čista, ali upravo zbog takvog društva ta čistota nesvesno počne da se prlja i važno je to ogoliti i reći: „Ne, ja jesam iskonski čist i ne želim da me okolnosti promene“ – objašnjava Marković.

Sanja Marković predstava Čarobnjak iz Oza
Sanja Marković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naša sagovornica ukazuje da je ovo, naravno, i predstava za odrasle:

Predstava Čarobnjak iz Oza
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Možda deca neće odmah razumeti sve što ovaj komad nudi, ali ako se za deset godina sete da su je gledali, kao i pouke koje ona nosi, to će nam biti veliki uspeh.

Miloš Samolov igra „strašnog“ Lava, koji se plaši sopstvene senke. Ističe da je ovo energetski božanstvena predstava, da su se od prve čitaće probe uklopili i počeli da sklanjaju stolove, skaču i razigravaju scene.

Miloš Samolov predstava Čarobnjak iz Oza
Miloš Samolov Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Nije svestan koliko je hrabar i koliko je u njemu snage, i života. Vođeni divnim konceptom Jagoša Markovića mislim da smo uspeli da ga ispratimo u glavnoj ideji, a to je da ključ rešenja u sebi i stali smo iza toga i to branimo na sceni.

Igrati za decu je i zabavno, ali i veoma zahtevno. Samolov podseća da mališani nemaju strpljenja i ako im se nešto ne dopadne, odmah to kažu.
– Deca su iskrena, ona ne lažu. Ako ne poveruju u ono što radimo, piši propalo. Ona vas nikada neće tapšati po ramenu ako to zaista ne misle i to je zaista najlepše – kaže Samolov koji je već dve decenije član malog pozorišta „Duško Radović“.

Jagoš Marković predstava Čarobnjak iz Oza
Jagoš Marković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Trenutno snima serije „Bunar“, „Klan“, „Druga šansa“ koju režira Nikola Kojo, film „Komedija na pet spratova“, a za nekoliko dana počinje rad i na seriji „Zbornica“ koja je nastala po ideji glumca Cileta Ilića.

U predstavi „Čarobnjak iz Oza“, pored Sanje Marković i Miloša Samolova, u glumačkoj ekipi su Vladislava Đorđević, Bojan Lazarov, Lana Adžić, Nikola Кerkez i Goran Balančević.

Scenografiju potpisuje reditelj Jagoš Marković, kostim Maria Marković Milojev, a muziku je komponovao Ljubomir Ninković.

Bonus video: Minja Subota

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar