Ivo Josipović, Isidora Žebeljan. Foto: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE, Vesna Lalić

Nekadašnji predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, biće predsednik žirija na takmičenju mladih kompozitora na Internacionalnom festivalu ‘’Isidora Žebeljan’’ u Kragujevcu.

Domaća javnost Josipovića prepoznaje uglavnom kao političara i bivšeg predsednika Hrvatske, dok je manje poznata činjenica da je on ujedno i uspešan kompozitor.

Apsolutno sam bio počašćen i oduševljen

Bio je prijatelj sa prerano preminulom srpskom kompozitorkom Isidorom Žebeljan, pa otuda ne iznenađuje odluka organizatora, da mu povere mesto predsednika žirija. Josipović za Nova.rs kaže da je ‘’apsolutno počašćen i oduševljen što učestvuje na manifestaciji’’ i nada se ‘’teškom zadatku’’ da među kvalitetnim kompozicijama izabere najbolju.

Nagradu sa imenom Isidore Žebeljan, najuticajnije među savremenim srpskim kompozitorima, ove godine poneće neko od mladih autora iz Sjedinjenih Američkih Država, Кanade, Čilea, Meksika, Brazila, Venecuele, Australije, Indonezije, balkanskih zemalja ili Srbije. Naime, umetnici iz tih zemalja, ali i još mnogih drugih iz cele Evrope i Azije, kandidovali su svoje kompozicije za takmičenje na Festivalu ‘’Isidora Žebeljan’’ koji se ove godine održava prvi put, a najbolje među njima izabraće tročlani žiri kojim predsedava kompozitor Ivo Josipović.

Ivo Josipović, festival ''Isidora Žebeljan''
Ivo Josipović, najava festivala u Kragujevcu. Foto: Promo

On ističe da je Isidorin umetnički ugled u svetu neupitan i očekuje da će i Festival uz kvalitetnu organizaciju takmičenja, ugledan žiri i dobar marketing jednako biti prihvaćen.

– Apsolutno sam bio počašćen i oduševljen što sam pozvan da učestvujem u manifestaciji koja je ustanovljena u čast i sećanje na Isidoru Žebeljan. Ona je zaista bila velika kompozitorka čije delo nadilazi nacionalne granice, a njen međunarodni ugled predstavlja važnu komponentu uspeha ovog takmičenja i njegovih budućih pobednika – kaže Josipović.

Osim njega u žiriju će biti još i Premil Petrović šef-dirigent i osnivač “No Borders Orchestra” , kao i Draško Adžić, docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Josipović očekuje dobru saradnju sa kolegama umetnicima, a zajedničko im je što su svi bili prijatelji sa Isidorom Žebeljan.

– Ne sumnjam u dobru saradnju svih uključenih, naravno i žirija. Voleo bih da imamo najteži mogući posao – između velikog broja sjajnih kompozicija treba izabrati najbolju. Jasno, sve zavisi i od pripreme i motivacije najboljih mladih kompozitora koji su poslali svoja dela – ocenjuje Josipović i otkriva gde se upoznao sa srpskom kompozitorkom.

– Isidoru sam upoznao davno, još na ‘Jugoslavenskoj muzičkoj tribini’ u Opatiji. Kasnije smo se susretali u raznim prilikama, ponajviše prilikom mojih dolazaka u Beograd. Na žalost, zbog rata su nam susreti bili onemogućeni. Posebno mi je bilo drago da sam kao direktor Muzičkog bienala Zagreb stavio na program njenu operu ‘’Zora D“ koja je u Zagrebu 2007. godine ostvarila veliki uspeh. Kada pogledamo Isidorinu dugu listu kompozicija, izvedbi na prestižnim svetskim pozornicama, sjajne kritike i oduševljenje izvođača i publike njenim kompozicijama, potpuno je jasno da je reč o posebno talentovanoj kompozitorki, s predispozicijom da postigne najviše domete – prisetio se Josipović.

Pišem operu posvećenu Džonu Lenonu

Prerani odlazak slavne srpske kompozitorke, Josipović doživljava kao veliki gubitak – svoj lični, jer je izgubio prijateljicu, ali i gubitak na polju umetnosti za ceo region i kako kaže, mnogo šire od toga.
– Isidora je umrla mlada, s nepune 54 godine. Zamislite, da je proživela samo prosečno dug život koliko je još velikih dela mogla stvoriti. Njena dela izvodili su, a i naručivali, najpoznatiji ansambli i svetski ugledni solisti. Bila je velika autorka i veliki pedagog, zaista je veliki gubitak njena prerana smrt – rekao je on.

Ivo Josipović bio je predsednik Republike Hrvatske (2010-2015), a osim u politici, izgradio je karijeru kao doktor pravnih nauka i univerzitetski profesor, a ujedno i kao kompozitor klasične muzike.
Objavio je nekoliko knjiga i preko 100 naučnih i stručnih radova u domaćim i inostranim časopisima, u oblasti krivičnog i međunarodnog krivičnog prava, a napisao je i oko 60 kompozicija za simfonijske orkestre, kamerne ansamble i soliste, koje danas izvode eminentni hrvatski i strani umetnici.

Josipović za Nova.rs otkriva da se posle perioda u kome je zbog brojnih obaveza pomalo stagnirala njegova umetnička karijera, ponovo vraća komponovanju.

– Moja karijera je atipična, sa tri potpuno različite sfere. Naravno da zbog tri ljubavi umesto jedne, opus u muzici nije onako velik kakav je možda mogao biti. Sada se polako vraćam muzici. Nedavno sam napisao neke kompozicije i izdao dva autorska CD-a i jedan DVD. Potpisan je ugovor za operu koja bi trebalo da ima praizvedbu u Hrvatskom narodnom kazalištu na otvaranju Muzičkog bienalla 2023. godine. Naslov će biti ‘Lennon’, a tema je ubistvo Džona Lenona. Čeka me veliki posao – zaključio je Josipović.

Festival u Isidorinu čast biće revija umetniče muzike

Pokretanje Internacionalnog festivala ‘’Isidora Žebeljan’’ inicirala je i organizovala Muzička omladina Kragujevac, a ideja je da se održava bijenalno na svake dve godine. Tokom festivalskih dana održavaće se koncerti umetničke muzike, predavanja, okrugli stolovi, emitovanje opera, intervjua i drugih video materijala, kao i takmičenje mladih kompozitora.

Isidora Žebeljan je najizvođeniji kompozitor iz Srbije na svetskoj muzičkoj sceni. Neprekidno je dobijala porudžbine najznačajnih institucija i muzičkih festivala iz celog sveta, kao što su Fondacija Berlinske filharmonije, Venecijansko bijenale, Dženezis Fondacija iz Londona, festivali u Bregencu i Sijeni, i mnogi drugi.

Bila je prvi srpski stvaralac čiju je kompoziciju izveo i snimio Simfonijski orkestar BBC-ja. Ekskluzivni izdavač njene muzike je Rikordi-Universal iz Milana, a njene partiture objavljuje i Donemus iz Holandije.

Berlinski časopis „Der Freitag“ uvrstio je Isidoru Žebeljan među deset najperspektivnijih javnih ličnosti u svetu za 2009. godinu.

Isidora Žebeljan (54) preminula je u septembru 2020. godine posle duge i teške bolesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare