Foto: Nova S

Skulpturu "Keep light" u obliku svetlećeg falusa, delo umetnika Andreja Josifoskog Pijaniste, otkupio je voditelj Ivan Ivanović. Ono o čemu se danima šuškalo, večeras je potvrđeno u Ivanovićevoj emisiji "Četiri i po muškarca", koja se emituje na televiziji Nova S. Novac od prodaje Pijanista će donirati u dobrotvorne svrhe.

Voditelj emisije „Veče sa Ivanom Ivanović“ otkupio je „svetleći falus“ za koji kaže da simboliše „sve što Beograđani misle o tome kako beogradske vlasti vode ovaj grad poslednjih godina“.

„Na kraju ovaj predivni, impresivni falus simboliše sve ono što Beograđani osećaju prema gradskoj vlasti, a simboliše i ono što gradska vlast daje Beograđanima“, rekao je Ivanović.

Dodao je i da je „svetleći falus“ možda jedina zajednička stvar koju ova gradska vlast i Beograđani imaju.

Povezane vesti:

„Mi ovo dobijamo, a isto to bismo i dali. Ista stvar je i kod njih. Još ga ne dobijaju, ali bi ga dali, tj. daju ga ali ne ovako lepog“, zaključio je on.

Ivanoviću se ideja autora dela mnogo dopala, a pošto su gradske vlasti ozbiljno rešile da ga uklone, odlučio je da spoji dve stvari – da sačuva ovaj beogradski „penis“ i da ispuni humanitarnu želju Pijaniste.

Skulptura „Keep light“ će od sada biti u redovnoj postavci u studiju u kom se snima emisija „Veče sa Ivanom Ivanovićem“.

Polovina sredstava od prodaje skulpture biće iskorišćena za osnivanje „Run away“ fondacije, koja će, kako je istakao Pijanista, „lečiti kulturu“, odnosno finansirati manifestacije i događaje u kulturi i umetnosti.

„Druga polovina novca biće uplaćena za lečenje dece, ali imam ideju da, s obzirom na to da puno sarađujem sa jednim romskim naseljem u mojim umetničkim poduhvatima, lično kupim i napravim paketiće koje ću im odneti da se i ta deca raduju“, rekao je umetnik.

Ivanović se zahvalio autoru i poručio Beograđanima da se ne brinu, jer će svakog ponedeljka od 22 sata na Novoj S moći da vide ono što osećaju prema gradskim vlastima.

Inače, voditelj je ranije na svom Tviter nalogu prokomentarisao delo Pijaniste, upoređujući oblik skulpture sa delovanjem zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

„Polemika da li je svetleće spolovilo umetnost? Sve što pokreće ljude jeste umetnost, a hiljadu ljudi pohrlilo je da vidi đoku i slika se pored. Veliki doprinos dao je i Vesić, jer đoka je personifikacija njegovog delovanja u Beogradu“, napisao je Ivanović.

Podsetimo, sada već prepoznatljivo delo Pijaniste osvanulo je ispred Skupštine grada Beograda 18. decembra kao „opomena vlastima na šta sve troši novac, dok decu lečimo SMS porukama“.

Razlog za veliku buru u javnosti krije se u samoj skulpturi, koja je u obliku falusa visokog četiri metra ukrašenog lampicama.

„Svetleći falus“ ponovo je izložen 24. decembra na javnoj površini ispred galerije „Neon“ kod Brakovog mosta, kako bi građani mogli da se fotografišu, ali i da učine dobro delo jer je prikupljan novac za lečenje dece, te za pripremu novogodišnjih paketića za najugroženije.

Pročitajte još:

U intervjuu za Nova.rs Pijanista je istakao da ova skulptura nije nimalo zabavna, jer „ponovo opominje društvo na razne probleme koje nam je ova godina ispostavila kao bilans“.

„Između ostalog, i dalje decu lečimo SMS porukama, gladnih nema jer su kontejneri puni i nezaposlenost više nije problem jer su svi glupi odavno otišli odavde“, rekao je umetnik za naš portal.

„Svetleći falus“ postavljen je u okviru projekta koji je Pijanista simbolično nazvao „Zlatni petak“, „u duhu velikih akcija postavljanja kojekakvih spomenika, fontana, seče drveća, uništavanja arhitekture, zagađivanja reka…“

Skulptura je osvetljena sa oko 1.500 zlatnih lampica, koje simbolišu “raskoš i glamur rasvete na koju se novac baca dok se deca leče SMS porukama”. Nosi naziv “Keep Light” („Osvetlimo“), jer se čini da „verno odslikava čvrsto držanje kursa, koji i ova vlast po zlatnoj tradiciji, sigurno brodi i po najvećem mraku“.

 

****

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare