Skulptura "Keep Light" biće ponuđena na prodaju na izložbi moderne umetnosti koja će 24. decembra biti otvorena u galeriji Neon, a sav prihod će ići u dobrotvorne svrhe i za lečenje dece, rekao nam je umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, nakon što je uklonio svoj novi rad u obliku falusa kojim je upozorio vlast, ali i kompletnu domaću javnost, na šta se bacaju pare i kako se uništavaju glavni grad i cela zemlja.

A evo šta se sve događalo ovog popodneva u strogom centru Beograda.

– Da li ste spremni, ovo je dan koji će ući u svetsku istoriju – upitao je petnaestak okupljenih Pijanista pre nego što će nešto posle 16 sati upaliti lampice na svojoj novoj skulpturi „Keep Light“, na platou ispred Skupštine grada Beograda.

Kada je postavka u obliku uperenog prsta, kako je rekao njen autor, odnosno u obliku muškog polnog organa, kako su komentarisali okupljeni, konačno zasvetlela Pijanista je poručio:

– Ovaj ukras nam pokazuje da je naš kurs veoma čvrst, kao i da ova vlast kao i njene prethodnice drže beskompromisno pravac u ovim tamnim vremenima. Zato ova skulptura pokazuje „kako nam dobro ide“. Videli smo da ovde gladnih nema, jer su kontejneri puni, službe ne moraju da rade jer sve funkcioniše besprekorno. Više se ni ne krade, a to znamo jer nam tako kažu, nema ni nezaposlenih, jer su svi napustili zemlju. Ovde um slabuje, a snaga gospodari – poručio je Pijanista.

Na svečanom otvaranju skulpture stigao je da konstatuje i ovo:

– Pošto je kultura toliko „raširila krila i vinula se u visine“, više je ni ne vidimo…

Osim skulpture koju je svakom od okupljenih, ali i prolaznika ostavio da sam rastumači, sa sobom je poneo i zlatnu lopatu, ponosno pozirajući sa njom, uz opasku:

Pijanista sa svojom zlatnom lopatom Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Doneo sam je da znate da je prva zlatna lopata moja zlatna lopata, a ne njihova. Pošto sam pre neki dan video da imaju zlatne lopate kada grade sva ova čudesa. Ovo je trebalo da bude spomenik zlatnoj lopati i maketa za spomenik, ali ispalo je drugačije, No, ima vremena i za taj spomenik…

Iako je umetniku nakon „obnarodovanja“ dela i kratkog govora prišao jedan policajac u civilu uz pitanja – „šta tu radi, kakve su mu namere i koliko će sve još trajati“, Pijanista je uzvratio da je na putu ka galeriji i da je „svratio malo da predahne“, na šta mu je ovaj nije pravio probleme.

– Kulturan neki čovek, izgleda da mu se svideo moj rad – kroz smeh nam je rekao Pijanista.

Selfi slučajnih prolaznika kraj sklpture Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon četrdesetak minuta poziranja kraj svetlećeg umetničkog dela, kojeg su slučajni prolaznici sa zanimanjem i osmesima gledali, svrativši usput i da se slikaju i ovekoveče nesvakidašnji trenutak, Josifovski je pogasio lampice.

Uz pomoć prijatelja sklonio je delo visoko četiri metara sa platoa ispred Skupštine grada, spakovao ga u kombi i odvezao u jednu privatnu galeriju.

Odnošenje skulpture sa platoa Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Na izložbi moderne umetnosti koja će 24. decembra početi u galeriji Neon skulptura „Keep Light“ biće ponuđena na prodaju, a sav prihod će ići u dobrotvorne svrhe i za lečenje dece – rekao nam je umetnik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare