Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svi oni građani koji su danas prošli pored Skupštine grada Beograda mogli da vide nesvakidašnju scenu, a to je novogodišnja rasveta u obliku velikog svetlećeg muškog polnog organa. Oni koji su o tome saznali preko društvenih mreža uputili su se u Pionirski park tražeći da vide postavljenu skulpturu pitajući se da nije slučajno fake news. Postavka, koja je po rečima autora trebala da upozori vlast na šta troši pare dok se bolesna deca leče SMS porukama, večeras je uklonjena, a novac od njene prodaje biće uplaćen u dobrotvorne svrhe i za lečenje dece.

Naime, arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, napravio je skulpturu od armature i zlatnih lampica, nazvao je “Keep Light” (“Osvetlimo”) i postavio ispred gradske skupštine.

Skulptura, koja je postavljena u okviru projekta koji je simbolično nazvao „Zlatni petak“, visoka je oko četiri metra, napravljena je od žice nalik na one kakve se mogu videtiti na novogodišnjim ukrasima u parkovima, ali u neobičnom obliku – velikog falusa koji svetli.

„Sve ovo urađeno je u duhu velikih akcija postavljanja kojekakvih spomenika, fontana, seče drveća, uništavanja arhitekture, zagađivanja reka… Spisak je dugačak, a ovo je i kandidatura za jedinog pravog gradonačelnika ovog grada, rekao je za Nova.rs Andrej Josifovski.

Nakon objavljivanja fotografije skulpture na društvenim mrežama usledili su brojne reakcije građana, a među njima bila je i rediteljka Milica Kralj komentarom: „Novogodišni ukrasi. Ponos gradske uprave“.

„To je poklon Vučiću od EU koji simboliše dosadašnji napredak u otvaranju poglavlja“, komentar je još jednog korisnika ove društvene mreže.

Drugi smatra da za tu skulpturu nema boljeg mesta.

Jedan tviteraš smatra da je to poklon za zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Dok drugi smatra da je to poklon „Beograđanima od srca. Goran Vesić“.

„Svakom po zasluzi! Misao pretočena u delo! Svaka čast“, komentarisala je jedna tviterašica, dok po mišljenju jednog od korisnika te društvene mreže skulptura predstavlja „zahvalnost austrijskom kancelaru“ Sebastjanu Kurcu.

„Zlatno doba, pa zlatan i falus“ komentar je jednog tviteraša koji je skulpturu od zlatnih lampica uporedio sa zlatnim dobom u kojem se, kako često govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nalazi naša zemlja.

Naravno, ni ovo nije moglo da prođe bez pominjanja Dragana Đilasa i Dragana Šolaka, pa je tako jedan od komentara bio: „El ovo Đilas, Šolak ukrasili Beograd“.

„Kakva svetiljka, takva i država“, napisao je jedan tviteraš.

Neki od tviteraša su se osvrnuli i na nedavnu ocenu hrvatskog novinara Borisa Dežulovića o Beogradu.

„E, ovo već nije kasaba“.

Neki su na Fejsbuku skulpturu uporedili sa onim što vlast čini za građane, a neki autoru čestitali na hrabrosti.

„Ovo je prikaz onoga što vlast čini za građane a posebno ‘za našu decu’. Deca bi nam umirala da nije SMS poruka …“, „Svaka čast na hrabrosti, svaka čast zaista. U ovakvim vremenima i ovakvoj državi, zaista hrabro..“ , „Mali je to…spomenik za ovakvu državu!“.

Aleksandar Josifovski je večeras, uz pomoć prijatelja sklonio svoje delo sa platoa ispred Skupštine grada, spakovao ga u kombi i odvezao u jednu privatnu galeriju.

Foto: Nova.rs

Skulptura „Keep Light“ biće ponuđena na prodaju na izložbi moderne umetnosti koja će 24. decembra biti otvorena u galeriji Neon, a sav prihod će ići u dobrotvorne svrhe i za lečenje dece, rekao je Josifovski za Nova.rs.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare