Selfi prolaznika kraj skulpture Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Skulptura “Keep Light” u obliku četiri metra visokog falusa od armature ukrašenog lampicama, kojom je njen autor Andrej Josifovski Pijanista izazvao veliku buru kada ju je postavio pred Skupštinu grada Beograda, ponovo će se naći na javnom mestu u centru Beograda sutra od 17 sati, ali ovaj put u okviru humanitarne akcije.

– Skulptura „Keep Light“ biće izložena sutra od 17 do 19 sati na otvorenom, na javnoj površini ispred galerije „Neon“ kod Brakovog mosta, to je bivša galerija „Štab“. Odlučio sam se da je postavim ponovo na otvorenom da bi bile ispoštovane sve mere zaštite od širenja koronavirusa, s obzirom na to da će ljudi moći da dođu i fotografišu se sa njom. Istovremeno će biti prikupljan novac za decu (za uplaćivanje pomoći za lečenje, kao i pripremu novogodišnjih paketića za najugroženije), kao i za organizovanje događaja iz umetnosti i kulture, jer to vidim kao problem – kaže Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i ulični umetnik.

Pijanista pred Skupštinom grada Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pijanista napominje da postavljanje skulpture nema veze sa galerijom u Crnogorskoj ulici 10, gde je za 19 sati najavljeno otvaranje prvog Sajma savremene umetnosti CAF. A sama skulptura „Keep Light“ će, kako je navedeno u najavi događaja na društvenim mrežama, naknadno biti stavljena na onlajn aukciju.

– Kada skulptura u 19 sati bude odvezena sa tog prostora ispred, u galeriji će početi Sajam na kojem će se predstaviti 17 umetnika, a među njihovim radovima će biti i neki moji – dodaje Pijanista.

Postavljanjem skulpture „Keep Light“ prošlog petka u okviru svog projekta „Golden Friday“ (Zlatni petak) na prostor ispred Skupštine grada Beograda da bi, kako je rekao, „ponovo opomenuo društvo u kojem živi na posledice koje nam je ova godina ispostavila kao bilans“, Pijanista je izazvao šok i potom veliku buru u javnosti, a umetniku su reakcije stizale ne samo iz Beograda i Srbije, nego i iz regiona.

Mnogi prolaznici i sugrađani koji su dolazili pred Skupštinu grada da provere da nije u pitanju lažna vest iste večeri pravili su selfije sa skulpturom dok je Pijanista nije odatle odvezao.

– Sada će svi koji to žele moći da se fotografišu sa radom i uz to učine i dobro delo – dodaje Pijanista.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare