Film "Ime naroda" otvara Leskovački internacionalni festival filmske režije, Foto:vojvodina.gov.rs

Film "Ime naroda" reditelja Darka Bajića, kojim će večeras biti otvoren Palićki festival, prikazan je sinoć pretpremijerno u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Film u produkciji „Zilion filma“ po scenariju Milovana Vitezovića, u kojem glavnu ulogu tumači Ljubomir Bandović, prati život i rad uglednog advokata, političara Svetozara Miletića (1826-1901) i njegovu borbu za prisajedinjenjem Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Film o Svetozaru Miletiću, jednom od najuticajnijih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka, priča je o čoveku koji traži pravdu za svoj narod, ispričana kroz vizuru Miletićeve ćerke Milice Tomić, jedne od prvih borkinja za ravnopravnost žena u svetu.

U filmu je učestvovalo više od 100 glumaca i najvećim delom sniman je na teritoriji AP Vojvodine.

Film je snimljen uz podršku Pokrajinske vlade, Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Novog Sada i drugih lokalnih samouprava AP Vojvodine.

Sa pretpremijere filma „Ime naroda“ u SNP-u Foto:vojvodina.gov.rs

Projekciji filma prisustvovale su brojne javne ličnosti iz sveta filma, umetnosti i politike, režiser Darko Bajić, kao i glumačka ekipa predvodjena Ljubomirom Bandovićem, Anjom Pavićević, Andrijom Kuzmanovićem, Milutinom Mimom Karadžićem i Anom Franić.