Miroslav Mogorović, Radoslav Zelenović, Dušan Kovačević, Ilija Tatić, Ivan Aranđelović, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Festival evropskog filma Palić, 27. po redu, biće održan od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici. Otvoriće ga novi film Darka Bajića „Ime naroda“ o Svetozaru Miletiću, jednom od najznačajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka, a na zatvaranju će biti prikazan "Hotel Beograd", najavljeno je danas na konferenciji za novinare u bioskopu „Fontana“.

Palićki festival, koji se tradicionalno održava u drugoj polovini jula, odložen je zbog pandemije koronavirusa.

– Festival evropskog filma Palić je verovatno među prvim festivalima, ne samo kod nas, nakon čuda (epidemije koronavirusa, prim.aut) koje nas je zadesilo i važno je da zadrži nivo koji ga čini jednim od najznačajnijih filmskih manifestacija – rekao je predsednik Saveta FEF akademik Dušan Kovačević.

Radoslav Zelenović i Dušan Kovačević, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– U Evropi su skoro svi festivali otkazani ili odloženi tako da je Festival evropskog filma Palić veliki ohrabrujući događaj i prva kulturna manifestacija u Srbiji. Sve je neizvesno. Mi ne znamo šta će biti sa virusom tokom leta i jeseni, ali palićki festival ima prednost što se održava uglavnom na otvorenom – rekao je Kovačević.

Direktor FEF Palić Radoslav Zelenović istakao je da je proteklih 26 godina dve trećine izdanja organizovano u neizvesnosti – od finansijske do nove epidemijske, te da su rešeni da festival bude na nivou ranijih izdanja.

– Neuporedivo je lakše spremiti festival i otkazati ga u junu, nego tek u junu krenuti sa pripremom. Festival smo pomerili za dve nedelje u nadi da ćemo dobiti još više vremena, da ga bolje organizujemo i prikupimo više materijalnih sredstava, jer smo računali na budžet sličan prošlogodišnjem tako da smo tokom prethodnih meseci pripremali program i svi scenariji su bili u opticaju osim virtuelnog izdanja – rekao je Zelenović.

Više od 100 filmova biće prikazano u 15 različitih selekcija, od predfestivalskog programa, koji počinje 1. avgusta u Subotici, preko takmičarskih (Glavni takmičarski program i „Paralele i sudari“), do „Velikana evropske kinematografije“, Omaža dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, „Mladi duh Evrope“, „Kinematografija u fokusu“, „Novi mađarski film“, „Eko doks“…

– Ostajemo u istom programskom okviru kao prethodnih godina. U fokusu će biti bugarska kinematografija, pošto smo program koncipirali tako da možemo da dovedemo goste kakva god bila ograničenja putovanja i kretanja, a imaćemo i zanimljive i provokativne filmove iz Ukrajine – najavio je programski direktor Miroslav Mogorović.

Miroslav Mogorović, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je pomenuo da je tokom prethodna tri meseca više od 1.000 festivala širom Evrope „ukinuto“.

– Svi prolećni festivali su ukinuti, letnji reducirani, tako da će nama biti lakše da dovedemo filmove, jer njihovi autori i producenti nemaju luksuz da biraju gde će prikazati svoja ostvarenja – objasnio je Mogorović i dodao da će uzeti i nekoliko filmova iz limitirane onlajn selekcije Kanskog filmskog festivala, koji ove godine neće biti održan.

Mogorović je kazao da su odlučili da na otvaranju, u okviru takmičarskog programa, prikažu Bajićev film sa Ljubomirom Bandovićem u glavnoj ulozi, kako bi pružili podršku domaćoj kinematografiji, a isti motiv je bio i za prikazivanje srpsko-ruskog ostvarenja „Hotel Beograd“ Konstantina Starskog sa Milošem Bikovićem i Dijanom Požarskajom na zatvaranju festivala (van kokurencije).

– “Hotel Beograd“ nije baš naša šolja čaja, ali smo želeli da pomognemo kolegama koji su uložili sredstva, imali premijeru i onda morali da obustave distribuciju. Počinjemo autentičnim ostvarenjem, a završavamo hitom koji vraća publiku u bioskope – istakao je Mogorović.

On je naglasio da ukoliko bude bilo potrebno celokupan program mogu realizovati na otvorenom uz poštovanje svih neophodnih mera.

Jedina bojazan za organizatore predstavlja finansijska konstrukcija. Palićki festival je dobio 46.000 evra od programa Kreativna Evropa – MEDIA za realizaciju 27. izdanja, međutim svi konkursi u Srbiji (na nivou države, pokrajine i grada Subotice) su prolongirani zbog situacije sa koronom i rezultati se još čekaju.

Ilija Tatić, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Neizvesnost nas prati svake godine, a sada će biti poseban izazov organizovati festival. Budžet nam u ovom trenutku nije poznat. Ukoliko on bude razuman, moći ćemo da napravimo festival na nivou prošlogodišnjeg što svakako neće biti lako imajući u vidu rekordan broj filmova, gostiju i publike 2019. godine – rekao je izvršni producent FEF Palić Ilija Tatić.

Tatić je pomenuo da su već kontaktirali goste čiji su filmovi na programu festivala i za sada su svi, kako je rekao, voljni da dođu na Palić.

Do kraja juna biće potvrđen kompletan program, a ime inostranog laureata nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji biće saopšten, prema rečima Mogorovića, kada budu sigurno znali da će moći da dođe u Srbiju zbog svih ograničenja izazvanih pandemijom koronavirusa. Organizatori su složni da će dolazak gostiju iz inostarnstva predstavljati problem zbog zatvorenosti granica, zdravstvenih sertifikata, cena avionskih karata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar