Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Mi smo uradili sve što je bilo potrebno da "Knjiga na Trgu" bude održana i žao mi je što taj posao nije izveden do kraja, kaže Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, organizatora manifestacije planirane za vikend na Trgu republike, pa otkazane kad im je u zadnji čas iz gradske uprave javljeno da se u isto vreme na istom mestu održava "drugi događaj od značaja za grad Beograd".

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) najavilo je „Knjigu na Trgu od 21. do 23. maja, ali su juče dobili obaveštenje iz Sekretarijata za poslove obrane, vanredne situacije, komunikaciju i odnos sa građanima (Beokom) da manifestaciju ne mogu da održe jer je Trg republike u tom terminu „zauzet drugim događajem od značaja za grad Beograd“, odnosno Otvorenim prvenstvom Beograda za mlade tenisere. Iz UPIS-a su zatražili potom obrazloženje od Sekretarita za kulturu „zašto je došlo do propusta u povezivanju sa Beokomom i neblagovremenom odlaganja događaja“. Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl u izjavi za Nova.rs, uz podsećanje da je prošlogodišnje izdanje „Knjige na Trgu“ proteklo u najboljem redu, rekao, između ostalog, i da je ove godine, „u nedostatku povratne informacije od Beokoma, budući da se bližio željeni termin održavanja, UPIS na svoju ruku izašao u medije sa najavom manifestacije“.

– Nemam potrebe da se suprotstavljam ili eventualno nekoga prozivam, jer su činjenice do određene mere sasvim korektno iznesene. Ali vrlo dobro znam istinu i to kako su tekli razgovori i znam onu, da tako kažem, vrstu instrukcija koju sam dobijao i šta sam očekivao. Cenim, naravno, i ljubaznost i posvećenost tome, ali mi je žao što taj posao nije izveden do kraja. Pre svega, nikako nisam mogao da dobijem informacije i da znam da se nešto drugo događa jer ta druga strana nije odgovorila, a slao sam sve što je potrebno na dve različite adrese i izgubio silno vreme, jer taj kome sam prvo poslao navodno nije za to nadležan i tražio je da se pošalje na drugu adresu. Mi smo uradili sve što je bilo potrebno i to blagovremeno – navodi Zoran Hamović ispred UPIS-a.

Iz Beokoma su, uz obaveštenje o otkazivanju „Knjige na Trgu“ pozvali organizatore i da predlože novi termin. U UPIS-u očekuju da ta manifestacije bude uskoro i zakazana i održana.

– Svakako očekujemo, ali u pisanoj formi i sa garancijom, da to bude sredinom juna i siguran sam da svi izdavači imaju potrebu da se to ostvari i time se neutrališe jedna vrsta ljutnje koju imaju, a sa druge strane i materijalna šteta, uključujući tu i našeg tehničkog partnera „Beoexpo“, koji je naručio poseban šator iz drugog grada – kaže Hamović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar