Ivan Karl. Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

"Ispostavilo se da je pomenuti termin, što se tiče lokacije na Trgu Republike, odranije zauzet i da održavanje 'Knjige na Trgu' treba da se pomeri za neki od narednih vikenda. Sekretarijat za kulturu je tu informaciju prosledio UPIS-u, čim ju je dobio od BEOKOM-a", kaže, između ostalog, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl o otkazivanju prolećnog izdanja manifestacije u Beogradu.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije pripremilo je najavilo je „Knjigu na Trgu“ od 21. do 23. maja, ali su juče dobili obaveštenje iz Sekretarijata za poslove obrane, vanredne situacije, komunikaciju i odnos sa građanima da manifestaciju ne mogu da održe jer je Trg republike u tom terminu „zauzet drugim događajem od značaja za grad Beograd“. Ispostavilo se da je taj drugi događaj turnir u tenisu za mlade igrače. Organizatori „Knjige na Trgu“ zatražili su obrazloženje od Sekretarita za kulturu „zašto je došlo do propusta u povezivanju sa Beokomom i neblagovremenom odlaganja događaja“.

Upitan za komentar, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl zatražio je da mu pitanja pošaljemo mejlom i zamolio da izjavu objavimo u celosti, bez skraćivanja i intervencija. Naša pitanja bila su: zašto je otkazana „Knjiga na Trgu“, iako je termin bio prethodno dogovoren, da li se radi o nečijem propustu, s obzirom na to da i Sekretarijat za sport i Sekretarijat za kulturu imaju događaje planirane za isto vreme i mesto a Sekretarijat za kulturu nije o tome obavestio Beokom i/li organizatore manifestacije, da li će neko snositi konsekvence zbog toga i kakve, te da li postoji novi termin u kom će „Knjiga na Trgu“ biti održana.

Izjavu gradskog sekretara prenosimo u celosti:

„Događaj ‘Knjiga na Trgu’ održan prethodne jeseni bio je zamišljen kao dvodnevna manifestacija na Trgu Republike sa ciljem podrške manjim izdavačima u situaciji kada je zbog epidemije korone obim njihovog rada bio umanjen.

Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), obratio sa tada Sekretarijatu za kulturu grada Beograda za pomoć u organizaciji i istu je dobio. Manifestacija je protekla u najboljem redu, uz pridržavanje svih predviđenih mera, na čemu se posebno insistiralo. Sekretarijat za kulturu je tada čak preuzeo na sebe komunikaciju sa Sekretarijatom za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju sa građanima (BEOKOM), da bi UPIS mogao da se fokusira na program manifestacije.

Sa „Knjige na Trgu“ jesenas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon uspešnog održavanja prvog izdanja, pojavila se inicijativa za drugo izdanje i prvobitna zamisao je bila da se ‘Knjiga na Trgu’ održi 23. aprila, na Svetski dan knjige, međutim, epidemiološka situacija u tom trenutku nije bila povoljna za skupove te vrste i samo zato je odložena.

Preporuka Sekretarijata za kulturu bila je da se događaj održi krajem maja ili tokom juna meseca. Gospodin Hamović je predložio vikend 22. i 23. maj i na sastanku mu je naznačeno da svu dokumentaciju koja je potrebna da bi se dobile dozvole za organizaciju, a koje je prošli put Sekretarijat za kulturu dostavljao BEOKOM-u, ovoga puta to učini organizator (UPIS), što su oni i uradili. U nedostatku povratne informacije od BEOKOM-a, budući da se bližio željeni termin održavanja, UPIS je na svoju ruku izašao u medije sa najavom manifestacije.

Ispostavilo se da je pomenuti termin, što se tiče lokacije na Trgu Republike od ranije zauzet i da održavanje ‘Knjige na Trgu’ treba da se pomeri za neki od narednih vikenda. Sekretarijat za kulturu je tu informaciju prosledio UPIS-u, čim je dobio od BEOKOM-a.

Ostaje pitanje zbog čega UPIS i BEOKOM nisu ostvarili direktnu komunkaciju u vezi provere termina, dostavljanja dokumentacije i pribavljanja potrebnih dozvola, što je Sekretarijat za kulturu preporučio gospodinu Hamoviću čim nam je predložio da se događaj ponovi i ove godine.

Ponavljam da Sekretarijat za kulturu grada Beograda, maksimalno podržava održavanje ‘Knjige na Trgu’, ali ističem i da Sekretarijat za kulturu nije organizator manifestacije.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar