Sa prošle manifestacije "Knjiga na trgu". Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Manifestacija "Knjiga na Trgu", planirana od 21. do 23. maja na Trgu republike, otkazana je u zadnji čas jer je predstojećeg vikenda na istom mestu planiran turnir u tenisu za decu od osam do 12 godina u organizaciji Teniskog saveza Beograda.

Organizatori prolećnog izdanja festivala „Knjiga na Trgu“ iz Udruženja profesionalnih izdavača Srbije našli su se u čudu kada im je juče, tri dana pred otvaranje, stigao dopis iz gradske uprave sa obaveštenjem da je Trg republike u vreme za kada je najavljena manifestacija „zauzet drugim događajem od značaja za grad Beograd“.

Taj drugi događaj je Otvoreno prvenstvo Beograda u tenisu za dečake i devojčice uzrasta od osam do 12 godina, zakazan za 22. i 23. maj. Organizatori ovog turnira su Teniski savez Beograda u saradnji sa Gradom Beogradom, Teniskim savezom Srbije i TC Novak. Drugim rečima, u vreme kada je trebalo da bude otvorena „Knjiga na Trgu“, 21. maja posle podne, biće održan žreb za turnir mladih tenisera, a umesto štandova sa novim naslovima 20 izdavača i popustima od 30 do 70 odsto, na Trgu republike biće postavljen teren sa tepihom ispred spomenika Knezu Mihailu.

Gradski Sekretarijat za sport je, kako saznajemo, takođe ranije poslao zahtev nadležnima da obezbede uslove da se postavi teren i održi turnir, nakon čega je Sekretarijat za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikaciju i odnose sa građanima poslao dopis organizatorima „Knjige na trgu“.

Upravo u koordinaciji i komunikaciji, izgleda, i jeste nastao problem, pošto u UPIS-u navode da su njihovi predstavnici i predstavnici gradskog Sekretarijata za kulturu „od decembra do maja imali više sastanaka na kojima su potvrdili vikend od 21. do 23. maja kao termin održavanja manifestacije“, kao i da su postupali po instrukcijama ovog Sekretarijata i poštovali proceduru, kao i prošle jeseni, kada je održano prvo izdanje „Knjige na Trgu“. Ta procedura je, između ostalog, podrazumevala i da se satnica i program prijave policiji najmanje pet dana ranije, kao i gradskoj upravi.

Organizatori festivala knjige zato su zatražili objašnjenje iz Sekretarijata za kulturu „zašto je došlo do propusta u povezivanju sa Beokomom i neblagovremenog odlaganja događaja zbog koga članovi UPIS-a i drugi izlagači, kao i naš tehnički partner ‘Beoexpo’ trpe materijalnu i moralnu štetu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare