Foto: Netflix / Everett / Profimedia

U trci za nagradu Gremi za 2021. godinu će se naći Bijonse, Fiona Epl, Tejlor Svitf ili Dua Lipa, ali ne i najveći živi kantautor Bob Dilan, koji je ovo priznanje osvajao 10 puta do sada, a ove godine objavio je briljantan album posle duge pauze.

Još kada je u martu Bob Dilan objavio „Murder Most Foul“, prvi singl sa albuma „Rough And Rawdy Ways“, bilo je jasno da to neće biti obična ploča. Usledili su i singlovi „I Contain Multitudes“ i „False Prophet“, a u junu i ceo album. Publika ga je oberučke prihvatila, pošto je to prvi njegov album sa originalnim kompozicijama posle šest godina, a kritičari su se utkrivali u pohvalama. Nazivan je ozbiljnim kandidatom za album godine, a na sajtu „Metakritik“, gde se sabiraju ocene kritičara uticajnih muzičkih magazina, kao i publike, osvojio je čak 95 od 100 mogućih bodova.

Posebno je nahvaljena „Murder Most Foul“, 17 minuta duga pesma sa stihovima o ubistvu Kenedija u njenom središtu. Ali, niti Dilana, niti njegovog albuma, pa čak nijednog singla sa njega, nema na listi nominovanih za nagrade Gremi.

Dilan je do sada osvojio 10 Gremija u različitim kategorijama, od onoga za album godine („The Concert for Bangla Desh“, 1973. ili „Time Out of Mind“, 1998), najboljeg tradicionalnog folk albuma („World Gone Wrong“, 1995), najboljeg albuma savremenog folka („Time Out of Mind“, 1998), pa do onih za najboljeg rok izvođača („Cold Irons Bound“, 1998) i za najboljeg rok izvođača u duetu ili grupi (za prvi album supergrupe Traveling Wilburys, 1990). Na tih 10, pridodao je i počasni Gremi za životno delo 1992. godine. A lista sa 39 nominacija proteže se od njegovog prvog albuma 1963. pa do pre dve godine.

Pošto je propozicijama predviđeno da se za nagradu prijavi sam autor, ostaje nejasno da li to Dilan, odnosno njegovi predstavnici, nisu uradili ili jesu, pa su ga organizatori iz Akademije za diskografsku umetnost i nauku (NARAS) i glasači za jednu od tri najveće godišnje nagrade u muzičkoj industriji potpuno prevideli.
Kantautor i njegovi predstavnici nisu se za sada oglašavali u vezi sa listom nominovanih za 2021. godine.

The Weeknd: Gremi je korumpiran

Da se nešto čudno dešava sa nominacijama misli i kanadska zvezda The Weeknd. Dosadašnji trostruki dobitnik Gremija (za albume „Beauty Behind the Madness“ iz 2014. i „Starboy“ iz 2018. godine, kao i za najboljeg r’n’b izvođača 2016.) u martu je objavio „After Hours“ sa planetarnim hitom „Blinding Lights“ i mogao je, prema ocenama svetskih muzičkih portala, da se nađe u trci za album godine, kao i u pop, rep ili r’n’b kategorijama. Ali ni on nije nominovan ni u jednoj.

„Gremi ostaje korumpiran. Ostali ste dužni meni, mojim fanovima i transparentnosti u industriji“, poručio je The Weeknd na Tviteru.

Kanadski muzičar time je podgrejao priče da je bio stavljen pred ultimatum: da nastupi na dodeli Gremija ili pred finale američke Nacionalne lige u američkom fudbalu. Međutim, čelnik Akademije za diskografsku umetnost Harvi Mejson Džunior je u intervjuu „Varajetiju“ odbacio takve tvrdnje, dodajući da je „svake godine, nažalost, manje nominacija nego umetnika koji to zaslužuju“.

I dodelu Gremija za 2020. godinu pratile su kontroverze nakon što je nekadašnja direktorka Akademije za diskografsku umetnost i nauku Debora Dugan iznela tvrdnje da je „dodela nagrada nameštena i puna sukoba interesa“. Duganova je potom suspendovana.

Dodela Gremija za 2021. godinu zakazana je za 31. januar, a kompletna lista nominovanih za 63. izdanje može se videti na zvaničnom sajtu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar