Dilan je najavio izlazak novog albuma za 19. jun Foto:EPA/VI KHOA

Bob Dilan objavio je prvu pesmu posle osam godina pauze. Reč je o 17 minuta dugoj numeri o ubistvu Džona Kenedija Mlađeg. I o još mnogo čemu.

Muzička legenda Bon Dilan, koji nije objavio originalnu pesmu još od 2012. i albuma „Tempest“, neočekivano je noćas pustio u etar do sada nepoznatu numeru „Murder Most Foul“, prenosi „Roling stoun“ (Rolling Stone).

Dilan nije rekao kada je tačno pesma snimljena ali, kako ocenjuju iz pomenutog časopisa, njegov delikatan vokal podseća na način na koji peva poslednjih par godina na koncertima.

„Šaljem pozdrave svojim fanovima i pratiocima, uz zahvalnost za svu podršku i odanost tokom godina. Ovo je do sada neobjavljivana pesma koju smo snimili pre nekog vremena i možda će vam biti zanimljiva. Čuvajte se, pridržavajte se uputstava i neka vas Bog čuva“, poručio je Dilan na svom Tviter profilu.

Ova krajnje neobična pesma – istovremeno nedokučiva i puna skrivenih značenja – počinje kao direktno prepričavanje atentata na Džona Kenedija Mlađeg (odveden u klanicu kao žrtveno jagnje… upucan kao pas usred bela dana), ali se potom dalje širi i prerasta u jedno impresionističko, elegično i sve više apokaliptično putovanje kroz cele šezdesete (sa sve referencom na rok operu „Tomi“, Vudstog i Altamont) a onda i na Ameriku celog 20. veka, naročito na njenu muziku, ocenjuje Brajan Hajat iz „Roling stouna“.

Strukturalna sloboda i hipnotički aranžman pesme – malkice klavira, nežna violina, udaljene perkusije – deluju kao nova teritorija za Dilana i povremeno podsećaju na Vana Morisona u njegovim najmističnijim pesmama.

Teme propasti – i mogućeg iskupljenja – deluju alarmantno prikladne trenutnoj situaciji, što je možda i podstaklo Dilana da je baš sada objavi.

 

„Na dan kada su ga ubili, neko mi je rekao, ‘Sine, doba Antihrista je tek počelo'“, peva Dilan.
„Duša nacije je rasporena i počinje polako da se raspada. Prošlo je 36 sati od Sudnjeg dana“…

U poslednjem delu, nalik molitvi, Dilan nas podseća na Vulfmana Džeka pre nego što će izrecitovati dugačku listu pesama i muzičara: Džona Li Hukera, Gitar Slima, Bada Pauela, Stivi Niks, Dona Henlija, Dikija Betsa, Čarlija Parkera, Telonijusa Monka, „Bitlsa“ (The Beatles) i „Iglsa“ (The Eagles), čak pominje i pesmu „Only the Good Die Young“ Bilija Džoela. A, negde usput, odaje naklon i „Stravi u Ulici Brestova“.

Nije poznato da li je ovo možda singl sa novog albuma, jer se početkom godine šuškalo o tome.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram