Sastav Naked Foto: Felix Voloz/Promo

Od nečega za šta smo mislili da će biti najbolja godina u karijeri stigli smo do potpunog zaustavljanja, i to na silu. A mi teško stajemo i to nam je problem. Iskoristili smo pauzu za novu muziku, ali nadamo se prolećnoj revoluciji dobre energije, rešavanju situacije u kojoj se svi nalazimo i novom početku rada muzičke industrije, kaže za Nova.rs Goran Milošević, osnivač i bubnjar beogradskog sastava "Naked".

Beogradski sastav, formiran 2006 godine, odavno se etablirao van granica Srbije. A sve je počelo tako što je nekadašnji bubnjar sastava „Plejboj“ Goran Milošević, po povratku sa studija na londonskom univerzitetu „Temz veli“, tokom kojih je sarađivao sa tri tamošnja benda i brojnim di-džejevima i završetku letnjeg kursa prestižnog američkog koledža Berkli, rešio da u Beogradu oformi grupu koju će odlikovati specifičan zvuk.

Članovi benda Naked Foto: Felix Voloz/Promo

I sastav „Naked“ je na svom prvom albumu 2007. „Noyz“ predstavio unikatnu fuziju globalnih ritmova, balkanske muzičke tradicije i fri džeza. Već sa debi albumom uspeli su da skrenu na sebe pažnju i van zemlje, pa je tako drugo izdanje „Get Naked“ objavila mađarska izdavačka kuća „Narrator Records“. I ostala dva studijska izdanja objavljena su u inostranstvu, a svoj muzički miks ova četvroka predstavila je publici od Evrope, preko Amerike, do Azije.

I dok spremaju novi, peti album stigla je vest da je grupa „Naked“ jedan od tri srpska sastava koji je nominovan za evropsku nagradu „HEMI Music Award“ za koju se takmiče izvođači iz devet zemalja. Već i sama nominacija im veoma znači, naročito u trenutku kada je muzika na čitavoj planeti u problemu, objašnjava za Nova.rs Goran Milošević:

– Volimo da smo tu, prisutni, a opet slobodni. I lepo je kad se prepoznaju naš rad i istrajnost. To je već, samo po sebi, nagrada. Zanimljivo je da smo mi u poslednjoj godini izabrani u tri takozvane „Network platforme“, a poslednja u nizu je HEMI. Ostale dve su MOST, gde smo već izabrani, kao i INES. Ako i na ceremoniji „HEMI Music Awards“ prođemo do samog kraja time bi dalji tok karijere i napretka benda bio, donekle, olakšan novim kontaktima i predelima koje treba posetiti – priča Milošević za naš sajt.

Nagrade HEMI, čiji će laureati biti poznati u maju, ustanovljene su kao neki vid programa pomoći bendovima da se probiju na međunarodnu scenu, s tim što je sastav „Naked“ i diskografski i koncertno odavno prisutan na svetskoj pozornici.

– Posle prvog albuma koji smo izdali u Srbiji, objavili smo još tri, a ove godine sledi i četvrti album za mađarsku izdavačku kuću „Narrator Records“. Bili smo uporni, a glavni cilj bio nam je da sviramo po celom svetu. I, malo po malo, tokom godina smo došli do dobrih kontakata – izdavača, bukera, organizatora festivala, kulturih centara…. Sada već imamo nekoliko timova koji rade sa nama na što boljem plasiranju naše muzike širom sveta – kaže osnivač grupe „Naked“.

Proteklih godina bend je, osim u različite zemlje Evrope, stigao i do Severne i Južne Amerike, Indije, Južne Koreje… Pitamo gde su bile najbolje reakcije na specifičnu fuziju džeza, balkanske muzike i world music žanra?

– Svirali smo zaista na divnim lokacijama širom sveta. Ne bih da zvučim neskromno, ali odgovor je – na svim stranama sveta. Zaista, odmah krenu da reaguju, hvataju ritam, igraju slobodno, vole uticaj Balkana, našu ludu fuziju, energiju… Na primer, u Indiji smo posle svirke bili okruženi sa 30-40 muzičara koju su nas ispitivali za najfinije detalje harmonija, ritmiku, pevali naše teme… A u Brazilu su odmah uhvatili sve naše ritmove, jer imaju neverovatan osećaj i ovacijama ispraćaju svaku pesmu, dok smo se u Južnoj Koreji osetili kao neki rok bend – ističe Milošević.

Grupa je nedavno objavila video spot za pesmu „Stan ljubavi“, koji je snimljen na  turneji beogradskog sastava po SAD pre tačno godinu dana. Muzička četvorka iskoristila je, kako se seća Milošević, bukvalno poslednji momenat za svirke pre nego što je pandemija koronavirusa zabravila ceo svet.

– Bili smo na mini turneji po SAD i svirali u Nju Orleansu i Njujorku. Videli smo poslednje obrise „normalnog“ sveta u Americi i doživeli neverovatne trenutke. Još smo tada dogovorili nove datume za koncerte i festivale, koji su, naravno, ubrzo zatim svi odreda bili otkazani – svedoči naš sagovornik.

I svako ko gleda video spot, sve mu se, iz perspektive jednogodišnje borbe sa pandemijom, može učiniti nadrealnim. Jer, sve izgleda sada tako nedostupno. A do pre godinu dana bilo je normalno: koncerti, interakcija sa publikom, a od maski „ni traga ni glasa“… Ni članovi benda, kako priznaje naš sagovornik, nisu mogli ni da naslute šta sve nas, a naročito muzičare čeka:

– Nama je 2020. godina trebalo da bude najbolja godina u karijeri benda… Mada, kada mi sad pričamo međusobno u bendu, sećamo se da je postojao neki čudan filmski, blago nelagodan osećaj dok smo bili u Njujorku samo dve nedelje pre zatvaranja u februaru 2020. Ali, to je bio samo naš lični osećaj, dok je u samom gradu bilo sve, naizgled, normalno.

Ali, od tada se sve zaustavilo, a sastav „Naked“ je već godinu dana „zarobljen“ u Srbiji:

– Ta nemogućnost izlaska na scenu nam je baš teško pala. Od nečega za šta smo mislili da će biti najbolja godina u karijeri stigli smo do potpunog zaustavljanja, i to na silu. A mi teško stajemo i to nam je problem. Iskoristili smo ovu pauzu za novu muziku, i još neke stvari. Svako ju je doživeo na svoj način, neki lakše a drugi teže. Ali, mi se nadamo prolećnoj revoluciji dobre energije i rešavanja ove situacije u kojoj se svi nalazimo. Nadamo se povratku i novom početku rada muzičke industrije – iskren je bubnjar benda.

Upravo je video singl „Stan ljubavi“ uvod u novi, peti studijski album benda „Srećna Tuga“. Govoreći o simbolici naslova singla Milošević kaže da je „ljubav tamo gde živimo“, pa stoga svima želi „dobrodošlicu u stan ljubavi“ i dodaje:

– Naziv albuma „Srećna tuga“ opisuje dosta metaforično „osećaj“ naše muzike, podneblja u kojem živimo. Takođe, i ljude, priče, događaje i revolucije koje srećemo na našim putovanjima. Svi mi povezani smo „srećnim“ i „tužnim“ osećajima. I ta sličnost sa dalekim ili drugačijim narodima je toliko univerzalna da smo svi, svakako, kao „jedno“ povezani na mnogo više nivoa nego što se čini u prvom trenutku. „Srećna tuga“ dosta verno svedoči o našim ličnim uspesima i stradanjima, životu na Balkanskom poluostrvu i neverovatno dubokim tragovima prošlih vremena. Ritmovi su teški, ali i poletni, melodije razigrane i pogađaju i sreću i tugu nekada u razmaku od samo nekoliko taktova. A bas linije gađaju u stomak, tamo gde smo najranjiviji.

Plan benda „Naked“ je da peto izdanje „Srećna tuga“, kako otkriva muzičar, objave u aprilu ili maju:

– Završen je pre neke dve-tri nedelje mastering u Beču. Uradićemo ovoga puta i vinilno izdanje. Nastupamo kao kvartet: bas, bubanj, violina, saksofon i često imamo još jedan dodatni bariton/alt saksofon. Radićemo na ovom albumu promociju u više zemalja, spremamo nekoliko novih video spotova, a takođe razmišljamo i o licencnom izdanju svih pet albuma u Srbiji – najavljuje naš sagovornik.

Članovi sastava Naked Foto: Felix Voloz/Promo

Osnivač sastava „Naked“ tokom karijere svirao je u brojnim, žanrovski različitim beogradskim sastavima – od grupa „Plejboj“, preko „Rare“ ili „Svi na pod“ do benda „Irie FM“. Danas priča da je uživao u radu sa svim tim bendovima:

– Svaki od njih je imao svoj trenutak „slave“. Za mene kao muzičara je bilo izazovno kretati se kroz muzičke žanrove, jer svi ti bendovi su stilski veoma različiti. Jedini problem je bio što treba izdržati kada stvari ne idu kako smo zamislili…

Osim što je u muzici više od dve i po decenije, Goran Milošević je pre desetak godina učestvovao i u organizovanju jedne od najuspešnijih izložbi u nas „Dali – Božanstveni svetovi“ koja je bila otvorena cele jeseni u Muzeju Jugoslavije.

– Bio je to veliki i prvi izazov tog tipa za mene. Trebalo je organizovati izložbu tako velikog umetnika. Imali smo dobar tim. Izložba je trajala tri meseca i posetilo ju je više od 26.000 ljudi. Mislim da smo uspešno odgovorili izazovu – zaključak je Gorana Miloševića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar