Sanja Marković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Glumica Sanja Marković dobitnica je Nagrade „Ljubinka Bobić“ koju Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije.

Marković je nagrađena za ulogu Cmilje u predstavi „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića i u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Marko Janketić, Anita Mančić, Miloš Samolov i Sanja Marković, predstava Čudo u Šarganu, JDP
Predstava Čudo u Šarganu Foto: Nebojša Babić/JDP

Žiri u sastavu: Tatjana Bošković (predsednica Žirija), Vida Ognjenović, Minja Peković, Sandra Bugarski i Miloš Đorđević, ovu odluku je doneo većinom glasova. U konkurenciji za nagradu učestvovala su glumačka ostvarenja u predstavama premijerno izvedenim u periodu od 1. septembra 2021. do 31. avgusta 2023. godine, a za Nagradu je predloženo dvanaest umetnika.

Nagrada „Ljubinka Bobić” odeljuje se bijenalno a ustanovljena je 2005. godine u znak sećanja na znamenitu glumicu – po sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte.

Priznanje se sastoji od plakete sa likom Ljubinke Bobić, rad akademskog vajara Marine Nićiforović i unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

Sanja Marković Foto:Jovo Marjanović/JDP

Dosadašnji dobitnici Nagrade Ljubinka Bobić” su Jelisaveta Seka Sablić, Anita Mančić, Daniel Sič, Goran Jevtić, Olga Odanović, Miloš Đorđević, Danijela Nela Mihailović i Minja Peković.

Datum svečanog uručenja nagrade Sanji Marković biće naknadno utvrđen, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: Veliki trijumf predstave „Očevi i oci“ na Sterijinom pozorju u Novom Sadu – devet nagrada 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare