Jovo Maksić i Goran Bogdan u filmu "Otac". Foto:Promo

Film "Otac" Srdana Golubovića od 2. decembra ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju u nekoliko nemačkih gradova, saopštio je Filmski centar Srbije.

Višestruko nagrađivano ostvarenje, koje je imalo premijeru na prošlogodišnjem Berlinalu, prikazivaće se u bioskopima u Berlinu, Drezdenu, Hamburgu, Frankfurtu… Golubović, koji je i koscenarista, prisustvovaće nekim od projekija u nemačkim gradovima.

Film „Otac“ je, podsetimo, ranije otkupljen za distribuciju u SAD, Francuskoj, Turskoj, Švajcarskoj, Južnoj Koreji, Litvaniji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Kipru, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Alžiru, Egiptu, Iranu, Iraku, Jordanu, Kuvajtu, Libanu, Iraku, Sudanu, Maroku.

Socijalna i psihološka drama „Otac“ je film o odbačenom i poniženom čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, ali koji iz protesta pešači od svog sela na jugu Srbije do prestonice, i  iz očaja sasvim nenadano postaje – heroj.

Scenario je rađen po istinitoj, životnoj priči Đorđa Joksimovića koji je nedavno posle šest godina borbe dobio prvostepenu presudu kojom mu se vraćaju roditeljska prava.

Film je osvojio nagradu „FEDEORA“ na festivalu FEST 2020, gde je i imao srpsku premijeru nakon Berlina. Priznanje na Pulskom festivalu za najbolju glavnu ulogu dobio je Goran Bogdan, koji je bio laureat i u Minsku na festivalu „Listapad“.

Pored Bogdana, u Golubovićevom filmu igraju i Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović, a u rolama dece – Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Projekat je snimljen u koprodukciji šest zemalja – Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i BIH: FCS, nemački fond MDM, francuski fond „Cinema du Monde“, hrvatski, slovenački i BIH fond, „Arte France“ i „ZDF Arte“ kao i koprodukcioni fond Eurimages.

Bonus video:

De Nirova životna priča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar