Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Jako mi je drago što se Đorđeva višegodišnja borba završila uspešno, prva je reakcija reditelja Srdana Golubovića za Nova.rs na prvostepenu presudu o vraćanju roditeljskog prava Đorđu Joksimoviću.

Životna priča Đorđa Joksimovića, kome su deca oduzeta zbog čega je pet puta pešačio iz Kragujevca do Beograda, kako bi skrenuo pažnju institucija na višegodišnju borbu za povratak tri maloletne ćerke, bila je inspiracija reditelju Srdanu Goluboviću da snimi nagrađivani film „Otac“, premijerno prikazan na prošlogodišnjem Berlinalu.

Krajem prošle nedelje Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji saopštilo je da je nadležni sud doneo prvostepenu odluku o vraćanju roditeljskog prava ocu dece Đorđu Joksimoviću. Takođe i da će tri maloletne devojčice iz hraniteljske porodice biti vraćene u biološku.

– Video sam presudu, decu sam dobio na sudu, postupak je okončan, ali me još niko zvanično nije obavestio kada će mi deca biti vraćena – kazao je za Nova.rs Joksimović, otac tri maloletne devojčice, koji se gotovo sedam godina bori za starateljstvo.

Đorđe Joksimović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na ovu presudu osvrnuo se za naš sajt i reditelj Srdan Golubović:

– Jako mi je drago što se Đorđeva višegodišnja borba završila uspešno. Bio je hrabar i istrajan i čestitam mu na tome!

A podsetimo, Srdan Golubović je, nakon nagrada na Berlinalu, ovacija na Festu, za Nova.rs, u jeku pandemije, ovako govorio o tome da li njegov film, u kojem je glavnu rolu tumačio Goran Bogdan može da promeni nešto u sudbini Joksimovića, da mu pomogne…

– Nadam se da mu nije donelo štetu, a ako mu je donelo malo koristi, drago mi je. Kad se desi publicitet, kakav film može da izazove i skrene pažnju na Đorđa Joksimovića, i ne samo Đorđa Joksimovića, nego mnogih drugih ljudi koji imaju sličan problem po centrima za socijalni rad širom Srbije, to, nažalost, često bude kratkotrajno. Verujem da smo Đorđu pomogli oko nekih drugih važnih stvari… Bez obzira na to što je sistem ovde spor i što se stvari dešavaju mnogo sporije nego što treba, ima nade da se Đorđu vrate njegove tri ćerke.

Bonus video:

Orson Vels, gospodar scene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare