Đorđe Joksimović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘"Video sam presudu, decu sam dobio na sudu, postupak je okončan, ali me još niko zvanično nije obavestio kada će mi deca biti vraćena. Ne verujem više nikom, sve dok deca ne budu u kući koju sam za njih uredio", kaže u dahu za Nova.rs Đorđe Joksimović, otac tri maloletne devojčice, koji se skoro sedam godina bori za starateljstvo.

Krajem prošle nedelje Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji saopštilo da je nadležni sud doneo prvostepenu odluku o vraćanju roditeljskog prava ocu dece Đorđu Joksimoviću, te da će tri maloletne devojčice iz hraniteljske porodice biti vraćene u biološku.

Međutim, Djorđe Joksimović za Nova.rs kaže da i pored presude, nikom više ne veruje, jer nije dobio nikakvo ‘‘zvanično obaveštenje‘‘ kad će mu deca biti vraćena.

„Za mene je i dalje sve ‘rekla-kazala‘. Ništa zvanično nisam dobio. Od prijatelja koji su upućeni u ceo slučaj, saznao sam da će deca danas biti u Centru za socijalni rad, ali mene niko o tome nije obavestio“, objašnjava Đorđe.

Đorđe Joksimović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je istrajan u nameri da se poštuje odluka suda i očekuje da sve nadležne institucije sprovedu tu odluku.

„Meni je advokat doslovce rekao da je postupak okončan i da decu moraju da mi predaju ili danas ili sutra. Imam presudu u rukama u kojoj piše da mi se vraćaju roditeljska prava i očekujem da se po zakonu to i sprovede“, kaže ovaj otac.

On je za Nova.rs ispričao da njegove tri ćerke više nisu u hraniteljskoj porodici u Topoli, te da se zbog porodične situacije koja se desila toj porodici, sada nalaze u drugoj hraniteljskoj porodici u Kragujevcu.

„Ja sam sve spremio za dolazak dece, ne samo sada posle ove presude, već je sve odavno spremno za njih, da možemo da živimo zajedno“, rekao je Joksimović i najavio da će ponovo protestovati ispred Centra za socijalni rad, ukoliko mu ne vrate decu što pre.

U kragujevačkom Centru za socijalni rad koji je nadležan za slučaj ove porodice rečeno nam je da nisu u mogućnosti da nam pruže tražene informacije.

Pet puta pešačio do Beograda

Joksimović je pet puta pešačio iz Kragujevca do Beograda, kako bi skrenuo pažnju institucija na svoju višegodišnju borbu za povratak tri maloletne ćerke.

Poslednji put pešačio je 17. marta ove godine, a tada je rekao da je izabrao simboličan datum, jer se upravo tog dana navršilo šest godina otkako su mu 2015. godine oduzeta deca i smeštena u hraniteljsku porodicu.

Djorđu Joksimoiću deca su oduzeta zbog bolesti supruge, koja je i dalje na lečenju u jednoj zdravstvenoj ustanovi, a on je u međuvremenu morao da završi Školu roditeljstva i obezbedi uslove za boravak dece u porodinoj kući. Decu je viđao dva puta nedeljjno u hraniteljskoj porodici.
U trenutku kada su mu oduzeta deca, najstarija ćerka imala je pet godina, srednja četiri, a najmlađa devojčica nepune dve godine.

Životna priča Đorđa Joksimovića bila je inspiracija reditelju Srdanu Goluboviću da po njegovoj životnoj drami snimi film „Otac“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare