Heroji radničke klase Foto: FEST/Promo

Treći dugometražni igrani film Miloša Pušića "Heroji radničke klase" nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, osvojio je nagradu publike u programu "Evropa bez granica" na 18. festivalu Biografilm u Bolonji.

Svetska premijera ovog ostvarenja, podseća FCS, održana je zimus u programu „Panorama“ Berlinskog festivala.

Projekat za film „Heroji radničke klase“ je 2012. učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj u okviru Berlinskog festivala. Filmski centar Srbije je u novembru 2020. odobrio sredstva za završetak filma u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma, uz obrazloženje da je reč o filmu koji „uznemirava i potresa“.

– Možda i najveća vrednost ovog filma jeste empatija sa kojom reditelj i glumci pričaju ovu priču o izgubljenom dostojanstvu radnika. Jasno se iz filma vidi da se u pričanje ove priče upuštaju bez ikakvih kalkulacija osim želje da ova priča postane film kome je srce na pravom mestu – piše u obrazloženju komisije.

Heroji radničke klase Foto: FEST/Promo

Prema sinopsisu, Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, a Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Film „Heroji radničke klase“ je nastao u okrilju Pušićeve produkcijske kuće „Altertise“, a na scenariju su, pored producenta i reditelja Pušića, radili njegovi saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević. U ekipi filma su i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski. Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Pored Jasne Đuričić u „Herojima radničke klase“ glume i Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi.

Bonus video: Jasna Đuričić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar