Foto: Ilya S. Savenok for Tibet House / Newscom / Profimedia

Ko je umro, upitala se Fibi Bridžers, jer njen mobilni telefon pre nekoliko dana nije prestajao da zvrnda. No, na sreću, telefon se nije usijao zbog neke tragične vesti. Naprotiv, oglasila se Američka akademija za diskografsku umetnost, saopštivši nominacije za Gremi nagrade.

Nominacije za najznačajnija američka muzička priznanja Gremi, koja bi po 63. put trebalo da budu dodeljena 31. januara naredne godine u losanđeleskom „Stejpls centru“ objavljene su u utorak. A Fibi Bridžers, 26-godišnja indi kantautorka iz Los Anđelesa, ispostaviće se toga dana, nominovana je za četiri Gremija, uključujući i u jednoj od četiri najvažnije kategorije – onoj za najboljeg novog umetnika.

Fibi Bridžers, koja je rođena 1994. u Pasadeni, nominovana je takođe, i u kategorijama za najbolji alternativni album, za izdanje „Punisher“, najbolju rok izvedbu i najbolju rok pesmu „Kyoto“.

Upravo tu pesmu objavila je u aprilu usred karantina u Americi, a taj singl bio je i uvod u izdavanje drugog albuma „Punisher“. Lokdaun je nije omeo, kao mnoge njene kolege, da sredinom juna objavi album.

– Neću da odlažem objavljivanje albuma i da čekam da se stvari vrate u normalu – poručila je tada.

Album “Punisher” naišao je na izvrstan prijem među kritičarima. Drugo studijsko izdanje pevačice i gitaristkinje „na najbolji način pokazuje snagu Bridžersove kao kantautorke“, zabeležio je, između ostalog, kritičar „Njujork tajmsa“ u svom osvrtu na ovaj album, dodavši kako su turobne balade „začinjene“ emotivnom iskrenošću.

No, dok mrak preovlađuje u Fibinoj muzici, na društvenim mrežama, prevashodno na Tviteru ona svojim pratiocima pokazuje i drugu, duhovitu i razdraganu stranu, koja je mnogima olakšala karantin zbog pandemije koronavirusa.

Za nominaciju je, kako je priznala u kratkom razgovoru za „Njujork tajms“ saznala tako što je ležala u krevetu, jer je imala užasnu glavobolju. A onda je ugledala nebrojene poruke od majke u telefonu:

– Mama je plakala i poslala mi je sliku šampanjca – priča Fibi, sećajući se da je kao klinka, baš sa majkom, imala jedan ritual. Stalno su gledale dodele gotovo svih američkih nagrada, ali Gremi joj je oduvek bio najdraži, jer je koncentrisan isključivo na muziku.

– Još uvek nemam nikakve planove za ceremoniju, nisu me još ni pozvali da eventualno nastupim. Ali, nadam se da ćemo do tada imati bar neki privid nečega zabavnog, bilo da se to dešava iz mog stana ili same dvorane…

Na pitanje kako tumači to što su ove godine, nakon silnih kritika upućivanih Gremi komitetu da žene nisu dovoljno zastupljene, ovoga puta sve dame u kategoriji najbolje rok izvedbe (osim nje, nominovane su: ženski trio „Haim“, Britani Hauard, Fiona Epl, Grejs Poter i sastav „Big Thief“, koji predvodi Adrijana Lenker), mlada kantautorka kaže:

– Možda su konačno obratili pažnju na kritike. Smešno je, ali i šokantno jer su na većini dodela do sad u ovoj kategoriji dominirali sve sami muškarci. Ali, sada sve žene koje su nominovane su sjajan izbor. Počastvovana sam što sam u tom društvu – priznaje mlada kantautorka.

Nedelja za nama bila je više nego plodna za Fibi Bridžers. Osim što je dobila četiri nominacije za Gremi, našla se i u vrhu Bilbordove liste singlova sa obradom pesme „Iris“ njujorškog sastava „Goo Goo Dolls“, koju je uradila zajedno sa Megi Rodžers.

– Ponovo sam otkrila tu pesmu kada sam gledala film „Treasure Planet“. Nakon toga sam na Tviteru, iz šale, objavila post da ću obraditi pesmu „Iris“ ako Donald Tramp izgubi na izborima za predsednika SAD. Na kraju se to obistinilo. Želela sam da uradim obradu i prihod darujem nekoj dobrotvornoj organizaciji, a Megi mi je onda predložila „Fair Fight“, organizaciju koja štiti zastrašene birače i to je bila sjajna ideja – priča Bridžisova, a na pitanje kada je počela da prati politička dešavanja u svojoj zemlji, odgovara:

– Gledala sam inauguraciju Baraka Obame, što je bio značajan trenutak za mene. I mislila sam tada da je sa rasizmom i povlašćenošću belaca završeno i da će sve biti dobro kada je Obama postao predsednik. Ali, idući tada u srednju školu, polako sam shvatala da to što nam je predsednik Afroamerikanac ne znači da je svaki problem u Americi rešen.

Fibi Bridžers Foto: Daniel DeSlover / ddp USA / Profimedia

Inspiraciju za muziku Fibi Bridžers trenutno crpi iz „nove vrste terapije“, na koju je krenula. Zahvaljući toj terapiji izviru joj brojna sećanja, pa ne manjka motivacije za novu muziku.

– Vreme u kojem živimo tako je tromo, a s druge strane osećam kako se u meni pesme samo razvijaju. Ponekad se zapitam: „Kako ću napisati pesme o svemu?“ Mislim da sam zbog svega što nam se desilo doživela neku vrstu smrti svog ega, jer više nema publike da me svake večeri „uzdiže“ aplauzima na sceni. Bila sam prinuđena da se vratim sebi i na neki način nađem neku utehu. Ako će najgora stvar u ovoj godini biti ta što mi je bilo dosadno, onda će ovo biti sjajna godina – ocenjuje muzičarka.

Iskrenost i otvorenost u svojim stihovima je nešto na čemu još uvek, kako priznaje, radi. Nekada je pisala više pesama u kojima je želela da donese sve emocije i tamu sa kojom se suočavala.

– Ali, tada stihovi nisu bili baš najsjajniji. Mislim da je prekretnica, kada je u pitanju lirika, bila pesma „Motion Sickness“ sa mog prvog albuma. Tada sam shvatila kako treba ubuduće da pišem. I sada kada mi svaki stih u pesmi donese radost, tada znam da je pesma završena. Možda je to čudno ako govorimo u kontekstu moje muzike, ali ne želim da u pesmi bude nekih delova koje ljudi preskaču da bi došli do boljih stihova – iskrena je Fibi.

Pesma koju pominje značajna je i po tome što je posvećena „vezi“ sa bivšim partnerom. Naime, iako je Bridžersova karijeru počela kao gitaristkinja i basistkinja u različitim kalifornijskim sastavima, presudan momenat desio se kada je upoznala čuvenog kantautora i producenta Rajana Adamsa, koji je producirao njen prvi maksi sing „Killer“. No, profesionalna saradnja ubrzo je prerasla i u nešto više… Iako nije imao veze sa njenim debi albumom „Stranger in the Alps“ iz 2017, Fibi Bridžers će Rajana Adamsa, uz još nekoliko žena krajem prošle godine u velikom tekstu za „Njujork tajms“ optužiti za seksualno napastvovanje….

A s obzirom da je ceremonija dodele Gremija poznata po tome da uvek spaja umetnike različitih generacija koji imaju zajedničke nastupe, postavlja se pitanje s kim bi Fibi Bridžers volela da deli scenu na dodeli ovih nagrada:

– Kada bih mogla da „osvojim“ Boba Dilana mislim da bi moj život bio potpun!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar