Foto: Shutterstock

Dečji kulturni centar Beograd (DKCB) uz podršku Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) u subotu 10. decembra, organizovaće drugi Festival mladih koreografa srednjoškolskog uzrasta (od 14 do 19 godina) pod nazivom ISKORAK. Festival će se održati na sceni „Donka Špiček“, sa idejom razvoja koreografskog stvaralaštva i autorstva u oblasti umetničke igre kod mladih.

„Želja nam je da u program uključimo buduće profesionalce, učenike baletskih škola, ali i darovite polaznike plesnih studija sa talentom i željom za kreiranjem koreografskih celina i izražavanjem ideja jezikom umetničke igre i kreativnog pokreta. Poziv je otvoren za sve stilove umetničke igre“, saopštio je Dečji kulturni centar Beograd.

Dodaje se da tema DELA PLEŠU treba da posluži kao okvir za koreografsko stvaranje.

„Pozivamo učesnike da inspirisani delima vizuelne ili literarne umetnosti (klasična ili savremena dela slikara, vajara, fotografa, pisaca, pesnika i sl.) stvaraju svoje koreografske minijature. Odabrano delo može biti interpretirano kroz koreografiju slobodno i u skladu sa umetničkim senzibilitetom i stilom mladog autora. Odabrano umetničko delo može poslužiti kao podstrek i inicijalna ideja koja se dalje može razvijati u novim pravcima, u skladu sa inspiracijom mladih autora. Osim toga, koreografska minijatura može predstavljati i kritiku dela kroz pokret, komentar na delo, izraz misli i osećanja koje delo izaziva, može predstavljati paralelu između dela i realnosti, sveta oko nas i slično…“, navodi se u pozivu.

Dozvoljena su sva individualna tumačenja teme DELA PLEŠU, a poželjno je da mladi autoru budu slobodni u stvaranju, da pokažu svoj lični pečat i stil, da budu autentični i svoji, saopštio je Dečji kulturni centar Beograd.

Bonus video: Sergej Polunjin_ U potrazi za novom zvezdom svetske baletske scene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar