Mihizova nagrada urucena Filipu Vujoševiću Foto:Suzana Sudar

Bio sam veoma iznenađen, nisam je sada očekivao, niti mislim da sam je sada zaslužio jer se poslednje vreme više bavim dramaturškim radom u okviru Bitef festivala, nego dramskim pisanjem. Zato ovo priznanje doživljavam kao opomenu, podsećanje na to da bi trebalo da pišem, i u tom smislu mi je posebno važna, rekao je za Nova.rs laureat Filip Vujošević, dramski pisac iz Beograda.

“Iako Vujoševićevi komadi zauzimaju vrlo jasnu drušveno-političku poziciju, oni uvek poseduju i jedan melodramski element koji bi trebalo da bude neka vrsta svetla na kraju tunela, ali se na kraju uvek ispostavi da je, kao što bi rekao Žižek, reč o vozu koji im ide u susret” .

Ovo je zaključak obrazloženja jednoglasnke odluke žirija o dodeli Mihizove nagrade Filipu Vujoševiću, u čijem sastavu su bili Maja Pelević, dramaturškinja i dramska spisateljica, Dimitrije Kokanov, dramaturg i dramski pisac, i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik).

Mihizova nagrada urucena Filipu Vujoševiću Foto:Suzana Sudar

Priznanje u slavu našeg velikog dramskog pisca, dramaturga i književnog kritičara dodeljuje Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“ koji je osnovan u Srpskoj čitaonici u Irigu 2005. godine, sa ciljem da se ustanovi godišnja Nagrada za dramsko stvaralaštvo.

– Nagrade su nekad obavezujuće na neki poseban način, da ne odustajemo od onoga za šta smo se školovali – rekao nam je Filip nakon što je primio Mihizovu nagradu u Irigu.

Rođen je 1977. godine. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Izvedene drame: “Ronalde, razumi me” (Narodno pozorište u Beogradu) “Hamlet Hamlet Eurotrash” (Pozorište na Terazijama), “Halflajf” (Atelje 212), “Fake Porno” (grupa autora, Bitef teatar), “Dan Dž” (BDP). Dobitnik je nagrade za najbolji savremeni komediografski tekst na festivalu ‘’Dani komedije’’ u Jagodini, specijalne Sterijine nagrade za dramaturšku inovativnost, osvojio je nagradu na Konkursu Sterijinog pozorja za savremeni dramski tekst.

Mihizova nagrada je dodeljena 18. put, tradicionalno na dan njegovog rođenja.

Borislav Mihajlović Mihiz, Foto: Youtube

– Poznajem sve prethodne laureate Mihizove nagrade, neki su mi prijatelji, na nečijim tekstovima sam stasavao kao što su Milene Marković ili Olivera Frljića. Tu su i meni mladi, izuzetno talentovani, kao Kokanov, Tijana Grumić, Filip Gajić – rekao nam je Vujošević.

Žiri je istakao da su njegovi junaci deca izgubljena u svetu video igrica u “Halflajf”, zaposleni u Mekdonaldsu u komadu “Ronalde, razumi me”, neuspešni glumci iz dečjeg pozorišta u “Život stoji, život ide dalje” i nezaposleni propali pesnik koji pokušava da se snađe u svetu marketinga u “Šumadiji”. Zajednički imenitelj svih ovih komada je upravo atmosfera kraja jednog političkog i društvenog poretka (socijalizam) koji kroz jednu divlju tranziciju pokušava da pređe u novi, obećani svet gde će nam svima biti bolje – neoliberalni kapitalizam.

– U komadu “Halflajfu” bavim se mladima u tranziciji u petooktobarskoj Srbiji, i to je drama koja je nastala u vreme mladosti – ludosti, kada smo se okupili Maja Pelević, Milan Marković Matis, Minja Bogavac i ja. Bavila se pozivom na međugeneracijske ratove i pozivala mlade.

A gde smo danas stigli, upitali smo ga.

– Nikuda. Bilo pa prošlo, odnela voda.

Komad „Šumadija“ čiji je odlomak pored “Halflajfa” pročitan na dodeli Mihizove nagrade, drama je u kojoj je, kako kaže, pokušao da se bavi formom između dramskog i dokumentarnog pozorišta.

Mihizova nagrada urucena Filipu Vujoševiću Foto:Suzana Sudar

– Zapravo sam napisao jednu pseudo autobiografsku priču, tačnije lažnu autobiografsku dramu. Neki elementi glavnog lika jesu istiniti i iz mog su života, ali opet je sve laž. Hteo sam da dokažem nešto što odavno mislim a to je da je dokumentarno pozorište najmanipulativnije od svih vrsta dramskog izražavanja u teatru.

Filip je radio i kao scenarista a posebno je, između ostalog, ostao zapažen njegov rad na seriji „Jutro će promeniti sve“.

– To je potpuno druga vrsta posla, dobijete angažman i postanete neka vrsta najamnog radnika u industriji zabave. Dramsko pisanje i dramaturgija su moja najveća ljubav, ali sam to u poslednje vreme zanemario i sada imam želju da se tome vratim.

A šta u toj sferi možemo od vas da očekujemo u budućnosti?

– Možda nešto o ovom iskustvu rada u Bitefu, videćemo – rekao nam je Filip Vujošević, koji je Mihizovu nagradu dobio za celokupno stvaralaštvo, a njegove drame će biti objavljene u knjizi u izdanju Fonda „Borislav Mihajlović Mihiz“ i Srpske čitaonice u Irigu.

Bonus video: Ivan Medenica o 56. Bitefu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar