Foto: Promo

Moglo bi se reći da pravom komičnom duhu ništa nije više strano od ovog vremena koje tako visoko vrednuje vedrinu, sreću i zabavu i ideološki promoviše neposrednost, kaže za Nova.rs Nebojša Bradić, umetnički direktor i selektor festivala „Dani komedije“ koji će u martu biti držan nakon tri godine.

Festival „Dani komedije“, 49. po redu, biće održan od 20. do 27. marta u Jagodini.

– Bila je to duga pauza i dugotrajna aktivnost kako bi se ovaj, možda jedini, jasno profilisani žanrovski festival vratio na kulturnu scenu Srbije – rekao je za Nova.rs umetnički direktor i selektor festivala Nebojša Bradić i dodao:

Promocija knjige Put do pozorišta
Nebojša Bradić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Dobra komedija je bila i jeste velika retkost. Moglo bi se reći da pravom komičnom duhu ništa nije više strano od ovog vremena koje tako visoko vrednuje vedrinu, sreću i zabavu i ideološki promoviše neposrednost. Kao da imperativ zabave i neposrednosti sputava samu srž komedije, njenu iskru, kao da otupljuje onaj rub na kome opstaje i uspeva komedija, isto kao i naša senzibilnost za nju. Jedan od osnovnih ciljeva Festivala Dani komedije je konceptualno oživljavanje tog ruba.

Kriterijumi izbora predstava za 49. Dane komedije, istakao je Bradić, podrazumevali su kritički angažman, profesionalizam i celovitost scenskog izraza.

– Ovaj odabir karakterišu pažljiva rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i adekvatna produkcijska zaokruženost – naglasio je ugledni reditelj.

Izbiračića Foto:Igor Preradović/Promo

Publika će moći da pogleda predstave „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš, „Čista kuća Sare Rul“ Ateljea 212, „Tatrif“ u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „In the Great“ Narodnog pozorišta Sombor, „Sitnice koje život znače“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, BEORT-a i Centra za kulturu Tivat, „Izbiračica“ Narodnog pozorišta iz Subotice, „Ubistvo u Orijent ekspresu“ pozorišta „Boško Buha“.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Terapija” Kristofera Duranga, u adaptaciji i režiji Olivere Đorđević i u produkciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

U žiriju 49. festivala „Dani komedije“ dramaturg i pozorišni kritičar iz Beograda Željko Jovanović, Borka Golubović -Trebješanin, novinarka lista „Politika“ i dramski umetnik Dragan Petrović Pele.

Bonus video: Predstava „Sitnice koje život znače“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar