Scena iz filma Tori i Lokita Foto:MCF MegaComFilm

Bioskopski repertoar ovog leta osim holivudskih hitova čine i filmska ostvarenja uvaženih i nagrađivanih evropskih reditelja, jedno od njih i ostvarenje braće Darden "Tori i Lokita", dobitnik specijalne nagrade povodom 75. godišnjice filmskog festivala u Kanu.

Od četvrtka, 10. avgusta na repertoaru domaćih bioskopa naći će ova dirljiva priča koja navodi na razmišljanje, o mladoj Lokiti i dvanaestogodišnjem Toriju, oboje bez porodica koji u borbi da se snađu i zarade nešto novca daleko u tuđini i na ulici, tvrde da su brat i sestra. Njihova situacija kao prognanih, usameljnih i eksploatisanih adolescenata prema rečima reditelja dobija novu dimenziju zahvaljujući njihovom prijateljstvu.

Scena iz filma Tori i Lokita Foto:MCF MegaComFilm

– Naš film je priču o prijateljstvu, predivnom i intezivnom. Ne onom koje je iznevereno, već onom nepogrešivom – ističu braća Darden.

O filmu koji je osvojio specijalnu nagradu povodom 75. godišnjice filmskog festivala u Kanu, američki „Njujorker“ navodi da film „iznosi na videlo lične priče ljudi skrajnutih u senku tekućeg društva.“

Scena iz filma Tori i Lokita Foto:MCF MegaComFilm

„Empire“ magazin o filmu „Tori i Lokita“ piše:

– Kontrolisan, sa ključajućom napetošću koja je prožeta besom. Film o dostojanstvu i pokvarenosti, težnji i apatiji predstavlja Dardenove u njihovom najosuđujućem obliku“, dok „The Jerusalem Post“ ističe da je rediteljski dvojac uspeo da stavi ljudsko lice onima koji su obično bezimeni i anonimni.

Prema kanadskom dnevnom listu „Toronto Star“ film „lomi srca“, a sami reditelji kažu da je njihova najveća želja bila da na kraju filma publika oseti duboku empatiju za dvoje izbeglih.

Podsetimo, braća Darden, Žan-Pjer i Lik su višestruko nagrađivani belgijski filmski stvaraoci. Njihov film „Rozeta“ (1999) ovenčan je Zlatnom palmom u Kanu, a isto priznanje osvojili su i za film „Dete“ (2005). Njihovi filmovi su i „Lornina ćutnja“, „Dečak s biciklom“, „Mladi Ahmed“ i drugi.

Bonus video: Filmski festival u Kanu 2023. – Poznati na crvenom tepihu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar