Iva Ilinčić: Moja prijava je užasno intimna stvar

Kultura 17. feb. 202121:29
Podeli:
Iva Ilinčić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Znala sam da će neko da pita, ali nije ni vreme ni mesto za ta pitanja. Borim se sa tim da ostanem kulturna i vaspitana devojka, ali da ne dozvolim novinarima da ulaze u to, jer je u pitanju užasno intimna stvar koja je u sudskom procesu, kaže za Nova.rs glumca Iva Ilinčić, povodom znatiželje, ali i brige medija nakon što je sa još nekoliko devojaka podnela prijavu protiv svog učitelja glume Miroslava Mike Aleksića zbog seksualnog uznemiravanja.

– Razumem novinare i njihov posao, ali to je nešto najprivatnije i moje prelično. Nisam imala strah da se pojavim danas ovde, samo sam se molila da niko ne navali sa tim pitanjima. Jer ovde smo se okupili zbog jednog divnog pozorišnog događaja i treba da pričamo o tome – rekla je mlada glumica portalu Nova.rs u razgovoru danas nakon konferencije za štampu u Beogradskom dramskom pozorištu.

A taj „divan pozorišni događaj“ je predstava „Kišne kapi na vrelom kamenju“ po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera u režiji Juga Đorđevića, u kom igra i Iva Ilinčić.  Premijera je zakazana za 20. februar na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Predstava se bavi pitanjem manipulacije i pojedincima koji su u procepu sa svojim identitetima koje im je društvo nametnulo…

Ekipa predstave „Kišne kapi na vrelom kamenju“ Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovaj Fasbinderov komad se premijerno izvodi u Srbiji, a Iva prvi put igra po nekom delu ovog autora. Deo je glumačke četvorke koju čine Ljubinka Klarić, Pavle Pekić i Aleksandar Vučković.

– Glumim Anu, mladu glumicu, koja je na početku karijere. Ona je ambiciozna, željna uspeha, a istovremeno izuzetno emotivno biće koje nije spremno da racionalno razluči stvari u svojoj glavi, To je neki drajv, nešto što je vuče da uspe kao glumica i spremna je na sve da bi u tome istrajala. Bilo mi je sve jako zanimljivo i blisko, i šta znači imati tu vrstu borbe u glavi, šta treba a ne treba – priča Iva Ilinčić i dodaje da je imala divne partnere.

Naglašava da je definitivno najzanimljivi kontekst u koji je smeštena predstava.

– Tekst mi nije bio inspirativan na prvo čitanje, ali Jug ju je hrabro stavio u jedan zanimljiv koncept da nas je uvukao u priču. Stalno sam mu govorila na probama: „Stani, publika ovo neće shvatiti“. Nije ga zanimalo šta pričam. Inteligentno je promislio svaki svoj postupak u ovoj priči, mislim da je bilo dosta inspirativno i prihvatila sam. Rekla sam, dobro, onda idemo do kraja. On ruši granicu između glumaca koji igraju u komadu, i šta je predstava – šta nije, šta je pravi realan svet, komunicira sa publikom – priča mlada glumica.

Veoma je važno, nastavlja Iva, da se ova predstava prikaže jer govori o manipulaciji koja je prisutna u svakom segmentu društva, kao i o nezgodnoj poziciji mladih glumaca ovde.

Za svoju junakinju Anu smatra da je hrabrija od nje.

– Ali mislim da je sličnost između nas neka nežnost i ta strast prema ovom poslu.

Iva Ilinčić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rsIva Ilinčić je rođena 1996. u Beogradu. Glumom se bavi od desete godine, kada je postala član Dramskog studija Miroslava Mike Aleksića. Diplomirala je glumu na Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića. Kao studentkinja počinje profesionalno da igra u pozorišnim predstavama „Ljubav, ljubav, ljubav“ rediteljke Alise Stojanović u pozorištu Ateljea 212 i „Osama – kasaba u Njujorku“ reditelja Darka Bajića u Zvezdara teataru. Pobednica je šestog festivala „Dani Danila Lazovića“ i prva koja je dobila maksimalnih 50 bodova. Gledali smo je u serijama „Jutro će promeniti sve“, „Žigosani u reketu“, „Kamiondžije“, a očekuje je prikazivanje filma i serije „Toma“. Nova je snaga Beogradskog dramskog pozorišta.

„Kišne kapi na vrelom kamenju“ biće joj treća predstava u BDP-u, nakon komada „Fine mrtve d(j)evojke“ reditelja Patrika Lazića i „Ružni, prljavi zli“ u režiji Lenke Udovički.

– Mnogo mi je drago što sam imala privilegiju da radim sa tim ljudima, teško je nekom ko je mlad u poslu da dođe u poziciju da sarađuje sa tako vrhunskim rediteljima. I loše iskustvo je dobro. Patrik je mlad reditelj, znam ga sa fakulteta, postavio je jednu tešku priču na scenu. Pa onda Lenka, koja je potpuno autentična, u svom stilu, uradila je predstavu sa ansamblom od šesnaestoro ljudi koji funkcionišu kao sat. Jug je pomešao pozorišne iluzije sa realnim životom. U pozorištu je važno je imati glumački trening jer kako se malo prekine onda se nekako sve stopira, a glumačko biće mora da radi, da traži od sebe sve više i više, tako da su meni doneli da kopam po sebi, da probam drugačije uloge.

Iva Ilinčić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Lepa i talentovana glumica danas je na konferenciji za medije pokazala strpljenje i zrelost u komunikaciji sa novinarima. Iako je znala da će biti u žiži zbog slučaja svog učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, koji je potresao domaću javnost, a čiji je i ona akter kao oštećena strana, držala se dostojanstveno, ne mešajući to sa glavnim događajem.

Na pitanje koliko se kod nje izmešao život sa pozorištem, Iva odgovara:

– Kada doprinosite nekom liku, vi morate da crpite svoj život kao nekakvu bazu i temu u stvaranju te uloge. Tako da to u nekim stvarima mora da se preklopi. To je teško.

Komentari

Vaš komentar