Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Glasovima publike koja je pratila filmove na otvaranju „Filmskih susreta“ u Nišu, za glumca prve festivalske večeri izabran je debitant Stefan Jevtović, koji je najveći broj glasova dobio za ulogu Zelje u filmu „Ko živ, ko mrtav“, režisera Radeta Ćosića.

On je na konferenciji za medije u pres centru „Filmskih susreta“ rekao da, kao debitant, bez Ćosićeve pomoći i iskusva ne zna da li bi odigrao ulogu onako kako je to trebalo.

„Bila je divna saradnja sa svima, a je Rade znao da pristupi svima. Ukoliko bi video moje neiskustvo, znao je tačno kako da me usmeri. Zaista je genijalno uradio film“, kazao je  Stefan Jevtović.

Stefan Jevtović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Režiser Rade Ćosić je naveo da je sticajem okolnosti došlo do toga da režira film „Ko živ, ko mrtav“, a uradio je to upravo na Jevtovićev predlog.

„Ja sam samo želeo da ispričam akcionu komediju za koju mislim da je nedostajala srpskoj kinematografiji, vođen time da sam dobar gladalac takvih filmova snimljenih u Americi“, rekao je Ćosić.

Publika u Nišu sinoć je mogla da pogleda i film Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“ koji govori o devojci Jani koja nije zadovoljna životom u svojoj sredini i koja trči da spasi život stranca za koga misli da će je odvesti daleko od mesta u kome je odrasla.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ognjanović je kazala da je reč o njenom diplomskom radu koji je urađen kao dugometražni.

„Imala sam ideju, ali najveća prepreka su bile finansij. Kada smo to rešili onda je išlo sve lakše. U filmu ima dosta uloga i svakoj sam posvetila dosta pažnje jer mi je svaka bila važna. Krenuli smo na festivale i desilo se mnogo više nego što smo mogli da očekujemo“, istakla je Ognjanović.

Glumac Svetozar Cvetković je kazao da je prilikom donošenja odluke da se upusti u priču koja se zove „statista sa zadatkom“ u filmu „Ovuda će proći put“ za sebe video veliku provokaciju da će se možda nešto zanimljivo napraviti.

„U ovom poslu koji radim 40 i nešto godina, kada uđete u neki film, onda gledate da se najbolje namestite. Imam veliko poštovanje prema onome što je Igor Filipović uradio u ovom filmu. On nam je dao smernicu kakav glumački izraz treba da postoji u filmu“, istakao je Cvetković.

Svetozar Cvetković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, gluma je stanje svesti, a ne stanje želje, i glumac svaki put kada izađe pred kameru ili publiku, on bi naravno želeo da bude super, ali nije uvek baš tako.

„Ukoliko imate svest, onda će ta svest da vas vodi kroz glumački posao. U ovom filmu su Zlatan Vidović i Jana Bjelica nosili celu stvar“, izjavio je Cvetković.

Prvi film prikazan na sinoć otvorenim filmskim susretima bio je „Trag divljači“, režisera i koscenariste Nenada Pavlovića.

Pavlović je naglasio da film na neki način predstavlja rekvijem za njegovog oca Živojina.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Koristio sam pet, možd šest dela Živojina Pavlovića, od istoimenog romana „Trag Divljači“, preko „Lapota“, „Zida smrti“… U romanima se prati jedna porodica od kraja 19. veka do 80-tih godina prošlog veka. Koristio sam određene likove za svoj film“, izjavio je Nenad Pavlović.

Druge večeri 58. „Filmskih susreta“ publika će moći da pogleda film „Usta puna zemlje“ režisera Mladomira Puriše Đorđevića, „Da li ste videli ovu ženu“ koji su režirali Dušan Zorić i Matija Gluščević i film „Manja“, Nikole Končarevića.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar