Foto:Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia; ARCHIVIO GBB / Alamy / Alamy / Profimedia; promo

Plan velikog pisca Salmana Ruždija da objavi knjigu "Nož" o atentatu, koji ga je umalo koštao života 2022, mogao bi da dovede do odlaganja početka suđenja napadaču na književnika, zakazanom za sledeću nedelju.

Hadi Matar, optužen da je leta 2022. više puta nožem atakovao na Ruždija dok je pisac držao predavanje u Njujorku, ima pravo da vidi književnikov rukopis kao deo priprema za suđenje, kazao je sudija Dejvid Foli tokom pretresnog ročišta.

Foto: ARCHIVIO GBB / Alamy / Alamy / Profimedia

Foli je Mataru i njegovom advokatu dao rok od 24 sata da odluče žele li da odlože suđenje dok ne dobiju Ruždijevu knjigu, ili da sačekaju objavljivanje „Noža“ u aprilu. Napadačev advokat Natanijel Baron izjavio je da će tražiti odlaganje početka sudskog procesa, ali da će se prethodno konsultovati sa svojim klijentom.

U ponedeljak, 8. januara bilo je predviđeno da počne proces odabira porote za suđenje, podseća agencija AP.

– Nije u pitanju samo knjiga. Svaka beleška koju je Ruždi napisao, svi razgovori, snimci, dakle sve što je koristio da bi napisao knjigu imam pravo da pogledam – odsečan je bio advokat Matara.

S druge strane, tužilac Džejson Šmit izjavio je da su Ruždijevi pravni zastupnici odbili zahtev za dostavljanje kopije rukopisa, pozivajući se na zakonsko pravo poštovanja intelektualne svojine. Šmit je takođe ocenio da Ruždijevi memoari o umalo kobnom napadu nisu toliko bitni za predstojeće suđenje, s obzirom da se atak na pisca desio na javnom događaju kojem je prisustvovao veliki broj ljudi u publici uživo i da svi oni, kao i sam književnik mogu da svedoče na sudu.

Foto:Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

– Postoje audio i video snimci samog napada – podsetio je Šmit.

Podsetimo, izdavačka kuća „Rendom haus“ saopštila je jesenas da će britanski pisac Salman Ruždi objaviti na proleće, tačnije 16. aprila knjigu u kojoj do detalja opisuje napad, koji ga je umalo koštao života i ostavio, na neki način, osakaćenim. Tad su već uveliko počele pripreme za predstojeće suđenje Mataru.

Ruždi želi da kroz memoare, ne samo opiše napad nožem zbog kojeg umalo nije stradao, već da odgovori „na nasilje jedinim mogućim putem – umetnošću“, precizirali su iz „Rendom hausa“.

I sam Ruždi je naveo da je knjiga od 256 strana, koju je nazvao „Nož: Meditacije nakon pokušaja ubistva“ (Knife: Meditations After an Attempted Murder), „apsolutno neophodna za njega samog“, dodavši:

– Ovo je jedini način da se pomirim s onim što se dogodilo i da odgovorim na nasilje kroz umetnost.

Salman Ruždi je napadnut nožem 12. avgusta 2022. godine. Dok je bio na bini u Njujorku pretrpeo je više uboda u vrat i grudi. Iako je šokirana publika, koja je došla na piščevo predavanje, mislila da je Ruždi mrtav, s obzirom da je ležao u lokvi krvi, ipak se ispostavilo da ima puls. Hitno je helikopterom prebačen u bolnicu i nakon višečasovne operacije, završio je na respiratoru.

Pisac je izgubio vid na jednom oku, i nije mogao da koristi jednu ruku. Priznao je i kako je imao velikih poteškoća da piše šest meseci nakon strašnog događaja.

Napadač je bio mladi Amerikanac libanskog porekla Hadi Matar (26). Međutim, Matar je odbio da prizna krivicu za napad kada se pojavio na sudu. Optužen je za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena.

Tužilac Šmit je rekao da je Matar imao „misiju da ubije gospodina Ruždija“ kada je pojurio iz publike na binu i izbo pisca ga više puta.

Iako motiv napada ni danas nije jasan, Matar je u intervjuu za tabloid „Njujork post“ odmah nakon hapšenja hvalio pokojnog iranskog vrhovnog vođu Ajatolaha Homeinija i ocenio da je Ruždi „napao islam“.

Salman Ruždi proveo je godine i godine života skrivajući se nakon što je Homeini još 1989. bacio fatvu i pozvao na pogubljenje književnika zbog romana „Satanski stihovi“, koji je objavljen godinu dana ranije.

Bonus video: Pisac Georgi Gospodinov u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar