Salman Ruždi Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Salman Ruždi izgubio je vid na jednom oku, i ne može više da koristi jednu ruku, izjavio je agent britanskog književnika koji je letos napadnut i izboden u Njujorku.

Slavni ali i osporavani književnik Salman Ruždi pretrpeo je više uboda u vrat i grudi dok je bio na bini 12. avgusta u Njujorku. Iako je šokirana publika, koja je došla na piščevo predavanje, mislila da je Ruždi, nakon napada mrtav, s obzirom da je ležao u lokvi krvi, ipak se ispostavilo da ima puls. Hitno je helikopterom prebačen u bolnicu i nakon višečasovne operacije, završio je na respiratoru. Nije, kako su prenosili mediji, mogao da govori, a već se spekulisalo da je u opasnosti da ostane bez jednog oka.

I dok se do sada samo nagađalo kakve je tačno povrede britanski pisac indijskog porekla pretrpeo književnikov agent Endrju Vajli pojasnio je za španski dnevnik „El pais“ koliko su ozbiljne posledice napada koji se desio 12. avgusta u Njujorku, dok se pripremao za predavanje o činu umetničke slobode na Institutu Čautakva.

– Povrede su opasne. Izgubio je vid na jednom oku. Ima tri ozbiljne rane u vratu. Jedna ruka potpuno mu je onesposobljena, jer su mu nervi u ruci presečeni. A ima još 15 rana u grudima i torzou. Bio je to zaista brutalan napad – izjavio je agent književnika za „El pais“, međutim nije želeo da precizira da li je Ruždi još uvek u bolnici.

Ono što je najvažnije, prema rečima Endrjua Vajlija, jeste to što će 75-godišnji pisac preživeti sve to.

Otkrio je da je s Ruždijem još davno pričao o tome da postoji mogućnost da do takvog ataka na pisca dođe:

– Osnovna opasnost koja mu se nadvila nad glavom bila je ona kada mu pre mnogo godina bačena fatva. I sada se desilo da se neka nepoznata osoba pojavila niotkud i napala ga. Ne može se niko zaštititi od nečega što je potpuno neočekivano i nelogično. Bilo je ovo kao kad su ubili Džona Lenona – ocenio je Vajli.

Ali, pomenuo je i kako svet sada prolazi kroz veoma „problematično razdoblje“.

– Nacionalizam je u usponu, fundamentalistička desnica i to od Italije, dobrog dela Evrope, pa Južne Amerike, do Sjedinjenih Američkih Država, gde izgleda pola zemlje misli da je Bajden lažirao izbore i tako pobedio Donalda Trampa. I dive se tom čoveku koji je ne samo potpuno nekompetentan za politiku, već je i lažov, prevarant. Sve je ovo potpuno suludo.

Čovek koji je optužen da je izbo Ruždija 24-godišnji Hadi Matar izjasnio se da nije kriv kada se 18. avgusta pojavio na sudu. Optužen je za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena.

A samo dve nedelje pre nego što će se desiti napad, Ruždi je u jednom intervjuu istakao kako konačno oseća da mu se „život vraća u normalu“, i da su sva strahovanja da ga neko može napasti „stvar prošlosti“.

Podsetimo, Salman Ruždi proveo je godine i godine života skrivajući se nakon što je iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini još 1989. bacio fatvu i pozvao na pogubljenje književnika zbog romana „Satanski stihovi“, koji je objavljen godinu dana ranije.

I dok je za roman „Deca ponoći“ 1981. godine nagrađen Bukerovom nagradom, nedavno se, prilikom dodele Nobelove nagrade za književnost, kotirao kao jedan od glavnih favorita, no priznanje je dobila Ani Erno.

Bonus video: Hapšenje napadača na Salmana Ruždija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar